Αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία ανακάλυψαν λείψανα που χαρακτηρίζονται ως ένας «τεράστιος σκελετός» στο κέντρο της Βάρνας, μια πόλη στις.... ακτές της Μαύρης Θάλασσας με ιστορία πάνω από 7000 χρόνια.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας, Novinite, αναφέρει ότι ο σκελετός βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Οδησσού, που ιδρύθηκε από Έλληνες στα τέλη του 7ου αι. π.χ. Η ανακάλυψη έγινε τυχαία από τους αρχαιολόγους, που εκλήθησαν να δουν αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στο δρόμο «Κνουάζ Μπόρις Ι», όπου γίνονται οδικές βελτιώσεις.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ανασκαφών, εντόπισαν σκελετό σε υπερφυσικές διαστάσεις. Το δημοσίευμα δεν αναφέρει το ακριβές μέγεθος του σκελετού, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για γίγαντα της αρχαιότητας. Οι αρχαιολόγοι είπαν ότι οι αρχικές αναλύσεις δείχνουν ότι ο σκελετός ανήκει σε έναν άνθρωπο που έζησε στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ., μία εποχή που η Οδησσός ήταν ένα πρώιμο χριστιανικό κέντρο.
Ο Valeri Yotov, μέλος της ομάδας που διενεργεί τις ανασκαφές, αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου που λένε ότι το μέγεθος των οστών είναι «εντυπωσιακό» και ότι ανήκαν σε «ένα πολύ ψηλό άνδρα». Ωστόσο, ο Yotov δεν θα αποκαλύψει το ακριβές ύψος του σκελετού.
Τα λείψανα βρέθηκαν κοντά στα ερείπια του αρχαίου τείχους της πόλης και ο Yotov πρότεινε ότι ο άνθρωπος μπορεί να πέθανε κατά τη διάρκεια εργασίας ή κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε κοντά στα τείχη της πόλης.
Η «στάση του, με τα χέρια που στη μέση του και το σώμα του, που δείχνουν προς τα ανατολικά (κεφάλι) και δυτικά (πόδια) είναι μια σαφής ένδειξη για τους αρχαιολόγους του πως θάφτηκε», αναφέρει η Novinite.
Οι αρχαιολόγοι ενθουσιασμένοι από τις ανακαλύψεις ελπίζουν να λάβουν άδεια για να ανασκάψουν μπροστά από την εκκλησία του «Αγίου Νικολάου», όπου εκτιμούν ότι υπάρχει μία είσοδος του κάστρου της Οδησσού της βυζαντινής εποχής.
Ηλίας Σιατούνης