Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα την πιο ολοκληρωμένη αρχαία βαλλίστρα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα σε λάκκο στην περιοχή Xi’an, όπου βρίσκεται ο... Πήλινος Στρατός στην επαρχία Shaanxi της Κίνας.
Ανάμεσα σε εκατοντάδες κομμάτια βαλλιστρών που έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν, η συγκεκριμένη είναι σε γενικές γραμμές καλύτερα διατηρημένη, με διαστάσεις τόξου 145 εκατοστά και χορδής 130 εκατοστά. Η χορδή του τόξου έχει ομαλή επιφάνεια και οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να έχει κατασκευαστεί από τένοντα ζώων αντί υφάσματος ενώ ο μηχανισμός της σκανδάλης είναι φτιαγμένος από μπρούντζο, σύμφωνα με τον Shen Maosheng, επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδος.
Ο Shen επισημαίνει ότι η νέα αυτή ανακάλυψη ρίχνει φως στον τρόπο χρησιμοποίησης του Qing, δηλαδή των δύο ξύλινων ράβδων που βρίσκονται συνήθως μαζί με το όπλο, και χρησίμευαν για τη διατήρηση και τη μεταφορά των βαλλιστρών στην αρχαιότητα. Αν και τα αρχαία κείμενα αναφέρονται συχνά στο Qing, η λειτουργία του δεν είχε ποτέ σαφώς προσδιοριστεί μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψη.
«Όταν βγάλαμε τις ράβδους, βρήκαμε τρεις τρύπες σε ίση απόσταση η μία από την άλλη. Έτσι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μάλλον είχαν χρησιμοποιηθεί για να κρεμάσουν τα σχοινιά που στερεώνουν τις βαλλίστρες, όταν αυτές δεν ήταν σε χρήση», δήλωσε ο Shen.
«Ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσεις το τόξο και την χορδή του σε σχήμα και κατά συνέπεια να συντηρήσεις την δύναμή τους μακροπρόθεσμα. Εκτός αυτού, το Qing ήταν πρακτικό και βοηθούσε στην μεταφορά των βαλλιστρών».
Η μεγαλύτερη ακτίνα βολής μιας τέτοιας βαλλίστρας θα μπορούσε να είναι διπλάσια ενός σημερινού AK47, φθάνοντας σχεδόν τα 800 μέτρα, δηλώνει ο Yuan Zhongyi, πρώην έφορος του Μουσείου του Πήλινου Στρατού.
Η ανακάλυψη του πλήρες συνόλου βαλλίστρας και τόξων θα βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα ακριβές μοντέλο του όπλου και να υπολογίσουν την ακτίνα βολής με μεγαλύτερη ακρίβεια.