Pages

10 Φεβ 2015

Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος: Νέα (και δωρεάν) προβολή στο Πλανητάριο

Ένα «ταξίδι» στη σημασία του φωτός για την αστρονομική έρευνα προσφέρει η νέα ψηφιακή παράσταση που παρουσιάζει από τις 9/2 το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο.

Όπως συνηθίζεται με τις... νέες παραγωγές που φιλοξενεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, το ντεμπούτο της θα γίνει με δωρεάν προβολές (στις 8 και στις 9 μ.μ. ). Τι μας επιφυλάσσει όμως «Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος»; Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εμπεριέχει σε κωδικοποιημένη μορφή όλες σχεδόν τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει για τα άστρα, τους γαλαξίες και το Σύμπαν. Το φως, με άλλα λόγια, είναι ο πραγματικός «Αγγελιοφόρος του σύμπαντος» και οι αστρονόμοι δεν έχουν παρά να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που μεταφέρει. Από τα μεγάλα αστεροσκοπεία στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, έως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αλλά και έως το James Webb, τον μελλοντικό του διάδοχο, από την εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος έως τους τηλεπικοινωνιακούς και μετεωρολογικούς μας δορυφόρους, το ψηφιακό αυτό ταξίδι δεν αναδεικνύει μόνο την σημασία του φωτός στην αστρονομική έρευνα, αλλά και τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την εξερεύνηση του Διαστήματος και την επιστημονική έρευνα γενικότερα.

Η προβολή προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες και είναι αφιερωμένη στο Διεθνές Έτος Φωτός – 2015. Η διεθνής αυτή πρωτοβουλία στοχεύει να αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο τον τρόπο με τον οποίο το φως, αλλά και οι τεχνολογίες που σχετίζονται μ’ αυτό, επηρεάζουν κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής. Η επιλογή της φετινής χρονιάς για τον εορτασμό δεν είναι τυχαία, αλλά βασίστηκε στο γεγονός ότι συμπίπτει με την επέτειο σημαντικών επιστημονικών ανακαλύψεων που συνέβαλαν καθοριστικά στις προσπάθειες των επιστημόνων να αποκρυπτογραφήσουν την φύση του φωτός. Σε αυτά τα ορόσημα συγκαταλέγονται η χιλιετηρίδα από την έκδοση του συγγράμματος του Άραβα φιλόσοφου και επιστήμονα Ibn al-Haytham (περ. 965–1040 ) για την Οπτική, τα 200 χρόνια από τότε που ο Γάλλος φυσικός Augustin–Jean Fresnel (1788–1827 ) υποστήριξε σε μελέτη του την κυματική φύση του φωτός, τα 150 χρόνια από την δημοσίευση της θεωρίας του James Clerk Maxwell (1831–1879 ) για τον ηλεκτρομαγνητισμό, καθώς και τα εκατόχρονα από τη δημοσίευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879–1955 ), στις εξισώσεις της οποίας ο σπουδαίος αυτός φυσικός ενσωμάτωσε την ταχύτητα του φωτός ως μία θεμελιώδη φυσική σταθερά για την περιγραφή του χωροχρόνου. πηγή: athinorama.gr