Η Κατερίνα Περιστέρη δεν θα κάνει τελικά τη δική της μεγάλη παρουσίαση για τα ανασκαφικά δεδομένα και συμπεράσματα της παγκοσμίως πιο ...συζητημένης ανασκαφής των τελευταίων ετών.
Ολοι περίμεναν πως και πως αυτή την παρουσίαση στο πλαίσιο της ετήσιας Αρχαιολογικής Συνάντησης για τις ανασκαφές του 2014, στη Μακεδονία και τη Θράκη που διοργανώνεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στην αρχαιολογική συνάντηση, με τις 93 ανακοινώσεις και τους 221 συνέδρους, παρουσιάζεται -σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΠΘ- «πληθώρα νέου αρχαιολογικού υλικού, δημοσιοποιούνται σημαντικές ανακοινώσεις και διατυπώνονται γόνιμες παρατηρήσεις και συνθετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις σχετικές με τις αρχαιότητες της Μακεδονίας και Θράκης».
Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, η απουσία από το πρόγραμμα της αρχαιολογικής συνάντησης (παρά την εντυπωσιακή και παγκόσμια προβολή της ανασκαφής και το πολυαναμενόμενο των ανακοινώσεων ενώπιον επιστημονικού ακροατηρίου) της αρχαιολόγου, επικεφαλής της ανασκαφής στον λόφο Καστά της Αμφίπολης Αικατερίνης Περιστέρη.
Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της συνάντησης Στέλιος Ανδρέου, καθηγητής της προϊστορικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, απάντησε πως «όντως η παρουσία της κ. Περιστέρη και των συνεργατών της υπήρξε πολυαναμενόμενη για την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας, ωστόσο σε επικοινωνία που είχε η οργανωτική επιτροπή, οι εκπρόσωποι της ανασκαφής επικαλέσθηκαν την έλλειψη χρόνου από τη διακοπή της ανασκαφής μέχρι σήμερα προκειμένου να μελετηθούν τα ευρήματα και να κατατεθούν τα σχετικά επιστημονικά συμπεράσματα».
Ωστόσο, ορισμένες ανακοινώσεις συνεργατών της ανασκαφής αναφορικά με τον τάφο της Αμφίπολης («Ανασκαφικά νομίσματα Αμφίπολης», «Τα ιζήματα του λόφου Καστά Αμφίπολης και η σχέση τους με το ταφικό μνημείο» και «Απεικόνιση του εσωτερικού των τύμβων με μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης: μια διαρκής επιστημονική πρόκληση») από συνεργάτες της κ. Περιστέρη, συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της τελευταίας μέρας (Σάββατο) του συνεδρίου.
Ενδιαφέρον -μεταξύ των 93 ανακοινώσεων- παρουσιάζουν ανακοινώσεις από ανασκαφές στην περιοχή της Πιερίας, όπως και αυτές από τις ανασκαφικές έρευνες σε νεολιθικές θέσεις (5.000-4.000 π.Χ) στην κοιλάδα του Ανθεμούντα. Εικόνα, μάλιστα, της ανασκαφής σε νεολιθικό οικισμό, στη θέση Κυπαρίσσι Βασιλικών (στο νομό Θεσσαλονίκης), κοσμεί και την αφίσα της 28ης Αρχαιολογικής συνάντησης.
Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Περικλή Μήτκα, την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 και ώρα 9.00, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Οι εργασίες της συνάντησης θα ολοκληρωθούν το βράδυ του Σαββάτου 7 Μαρτίου.