Pages

23 Φεβ 2015

Ποια «δώρα» έφερε η Αμαλ στον Αλέξη – Τα τρία ενδεχόμενα της διεκδίκησης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BHmagazino της Κυριακής, η Αμάλ Κλούνεϊ βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα συνοδευόμενη από δύο συναδέλφους της δικηγόρους, τους Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, πιο ψηλά στην ιεραρχία... του λονδρέζικου δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers από ό,τι η ίδια, για να ενημερώσει την νέα ελληνική κυβέρνηση για την πρόοδο της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα.

Το θέμα της συζήτησης με τις ελληνικές Αρχές ήταν συγκεκριμένο: η γνωμοδότηση την οποία ανέθεσε το ελληνικό κράτος στην Doughty σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των Γλυπτών.

Η γνωμάτευση αναμένεται να παραδοθεί μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο σε έναν τόμο αρκετών εκατοντάδων σελίδων.

Το δημοσίευμα στο Βήμα διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης ούτε για πρόσληψη του δικηγορικού γραφείου σε ρόλο συμβούλου, αλλά απλώς για διατύπωση συμβουλών σχετικά με το πώς μπορεί η ελληνική πλευρά να διαχειριστεί το θέμα της διεκδίκησης.


Τρία ενδεχόμενα

Η συγκεκριμένη γνωμάτευση θα διερευνά τρία ενδεχόμενα, καθώς και τις πιθανές ελληνικές κινήσεις στη σκακιέρα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το πρώτο ενδεχόμενο είναι η Ελλάδα να ζητήσει τη διαμεσολάβηση της UNESCO, η οποία έχει ανακινήσει το θέμα ήδη από τον Αύγουστο του 2013. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η Ελλάδα θα ζητήσει από την UNESCO, η οποία τότε εξέφρασε πρόθεση να δραστηριοποιηθεί, να αναλάβει τον ρόλο του εξωδικαστικού διαιτητή της υπόθεσης, ούτως ώστε να βρεθεί λύση.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να ζητηθεί η διαμεσολάβηση κάποιου άλλου φορέα, πέραν της UNESCO. Γνώστες του θέματος υπογραμμίζουν ότι ένας τέτοιος φορέας που θα μπορούσε να λειτουργήσει κατ” αυτόν τον τρόπο είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ως διεθνής φορέας αντίστοιχος με την UNESCO και όχι ως δικαστήριο.

Το τρίτο ενδεχόμενο είναι εκείνο της δικαστικής οδού και η γνωμάτευση θα διερευνά την προσφυγή σε διεθνή ή ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και το νομικό πλαίσιο που διέπει αντίστοιχες αντιδικίες.


Πόσο θα κοστίσει

Άγνωστη παραμένει η αμοιβή του δικηγορικού γραφείου, ωστόσο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση αναφέρουν ότι το ποσό δεν ξεπερνά τις 200.000 στερλίνες.

Σε κάθε περίπτωση, ως το τέλος του Απριλίου η ελληνική πλευρά θα έχει στα χέρια της μια πλήρη και εκτενή γνωμάτευση για κάθε ενδεχόμενο, την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει σε κάθε κίνησή της. Παρουσία της Αμάλ Κλούνεϊ ή όχι…