Pages

6 Φεβ 2015

Μάθε περισσότερα για το «δαχτυλίδι του Θησέα»

Τι ήταν το Δαχτυλίδι του Θησέα; Ποια κοινωνία το «γέννησε»; Και πώς βρέθηκε;

Έως τις 15/3, το μυκηναϊκό σφραγιστικό δαχτυλίδι με... παράσταση από τα μινωικά ταυροκαθάψια αποτελεί μια επιπλέον καλή αφορμή για επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Μάλιστα, στις 8, 15, 20 και 27/2 (11 π.μ. ), μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα για το πολύτιμο εύρημα και την εποχή του συζητώντας με τους αρχαιολόγους του μουσείου. Τι άλλο όμως μας ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα το πρώτο μουσείο της χώρας;

Στις 16/3, επίσης στο πλαίσιο της δράσης Αθέατο Μουσείο, θα φέρουν στο φως από τις αποθήκες τη σαρκοφάγο μιας ταριχευμένης γάτας από την αρχαία Αίγυπτο, ένα αντικείμενο που είτε υπήρξε κτέρισμα σε τάφο (θα μπορούσε να είναι το κατοικίδιο του νεκρού ) είτε ανάθημα σε ναό, καθώς οι γάτες ήταν ζώα ιερά για τους αρχαίους Αιγυπτίους ενώ υπήρχαν και θεότητες που έφεραν τα χαρακτηριστικά τους. Το χάλκινο έκθεμα έχει το σχήμα καθιστής γάτας που αποτελεί τόσο το σύμβολο της σχετικής θεότητας όσο και απεικόνιση της λέξης γάτα στα ιερογλυφικά. Κι αν αναρωτιέστε πώς αποκαλούσαν στα χρόνια των φαραώ το δημοφιλέστατο κατοικίδιο, σκεφτείτε με ήχους: μίου!

Μέσα στην άνοιξη όμως έρχεται και η επόμενη περιοδική έκθεση του μουσείου. Υπό τον τίτλο «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια» στόχος της είναι να μας προτείνει έναν περίπατο στην Αθήνα των περιηγητών (17ος-19ος αιώνας ) μέσα από πίνακες, χαρακτικά από βιβλία αλλά και αρχαία γλυπτά, τα οποία είτε εικονίζονται στα αντίστοιχα έργα τέχνης είτε βρέθηκαν στα σημεία απ’ όπου πέρασαν οι περιηγητές. (πηγή: Ιωάννα Γκομούζα /athinorama.gr , φωτό: φωτογραφικό αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου )