Pages

15 Φεβ 2015

Ανασυνθέτοντας τον ομηρικό ήχο

Η Α΄ Ραψωδία της Ιλιάδος, στην μορφή του θεατρικού αναλογίου

Ο πολιτιστικός και επιμορφωτικός σύλλογος «ΜΙΤΟΣ» παρουσιάζει την.... Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, την Α΄ Ραψωδία της Ιλιάδας του Ομήρου στην μορφή του θεατρικού αναλογίου.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο πρόεδρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, Ακαδημαϊκός κ. Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ομηρικό κείμενο ζων
τανεύει στο σήμερα μέσα από την ανασύνθεση της έμμετρης προσωδιακής απαγγελίας του δακτυλικού εξάμετρου. Πειραματικές προσεγγίσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και στην Ελλάδα, κατέδειξαν ότι η προσωδία του αρχαίου λόγου καθόριζε τον επιτονισμό και συνέθετε το μέτρο του. Ο τρόπος της εκφοράς τού απαγγελλόμενου λόγου φαίνεται να αναπτύχθηκε έτσι, ώστε η παραστατική διάσταση του έργου να προβάλλεται ισότιμα αλλά και να υποστηρίζει τη λογοτεχνική του συγκρότηση.

Μέσα από τη σύγχρονη και λιτή αισθητική που τη χαρακτηρίζει, η Μαριάννα Λαμπίρη, αναλαμβάνοντας τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης, μετασχηματίζει την προσωδία του ομηρικού εξάμετρου σε κώδικα που ξεκλειδώνει – αλόγως – το θυμικό του θεατή και το μεταπλάθει σε έδαφος γόνιμο που υποδέχεται – ελλόγως – το ποιητικό κείμενο ως φορέα του περιεχομένου.

Ο Ιωάννης Στρατάκης συνέλαβε την ιδέα και, αφού μελέτησε τις μαρτυρίες των αρχαίων γραμματικών, παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Ιφιγένεια Σπηλιωτοπούλου, μια σαφή εκδοχή του ομηρικού ήχου, που στοχεύει στην ανάδειξη της επικής ποίησης ως παραστατικού καλλιτεχνικού είδους – προς τέρψιν ψυχικήν τε και πνευματικήν, όχι ως είδους λογοτεχνικού με αποκλειστικά ηθικό και διδακτικό περιεχόμενο.


Ο διδάκτωρ της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής Χρήστος Τερζής προσέθεσε σύντομες πρωτότυπες μελωδίες και τρία τραγούδια – αποδίδονται ζωντανά σε ανακατασκευασμένη από τον ίδιο αρχαιοελληνική λύρα – που μαζί με τις διακριτικές πινελιές του τυμπάνου από την Ιφιγένεια, συντελούν στην αρμονική διευθέτηση των ενεργειών που φέρουν οι χαρακτήρες μεταξύ των σκηνών. Την ενδυματολογική επιμέλεια ανέλαβε η Ιωάννα Τιμοθεάδου, ενώ τους φωτισμούς σχεδίασε η Ελευθερία Ντεκώ.


Πληροφορίες
Αίθουσα εκδηλώσεων της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, Πανεπιστημίου 22, Αθήνα. Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, ώρα 18.00, γενική Είσοδος, 10 ευρώ.