Όπως ισχύει και για τους ανθρώπους έτσι είναι και για τα κτίρια....
Μακάρι να είναι καλότυχα. Το ιστορικό μπαρ «Στάβλος» στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών στο Θησείο έκλεισε τον κύκλο του ως εμβληματικό βραδινό στέκι, πριν από λίγο καιρό. Και μεταμορφώθηκε, από τον Ιανουάριο, σε έναν ελκυστικό πολυχώρο με έμφαση στον καφέ, στα ποτά και στη γεύση.
Μακάρι να είναι καλότυχα. Το ιστορικό μπαρ «Στάβλος» στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών στο Θησείο έκλεισε τον κύκλο του ως εμβληματικό βραδινό στέκι, πριν από λίγο καιρό. Και μεταμορφώθηκε, από τον Ιανουάριο, σε έναν ελκυστικό πολυχώρο με έμφαση στον καφέ, στα ποτά και στη γεύση.
Λοξοκοιτάζει όμως προς την τέχνη, τη μουσική, το ντιζάιν και τον κινηματογράφο. Φιλοξενεί συναυλίες –πρωταγωνιστούν η τζαζ και τα μικρά ευέλικτα μουσικά σχήματα–, φεστιβάλ, προβολές, σεμινάρια. Και μέσα στα 1.000 τετραγωνικά του μέτρα, η ζωή κυλάει με άλλους ρυθμούς, προσκαλώντας αυτόν που θα σταματήσει για έναν εσπρέσο ή ένα μικρό γεύμα να δει μια έκθεση τέχνης ή να αγοράσει ένα βινύλιο.
Από το 1845
Η πρώτη ζωή του κτιρίου ξεκίνησε στην Αθήνα του Οθωνα. Οικοδομήθηκε για να στεγάσει το 1845 τους στάβλους του βασιλιά. Οι πενηντάρηδες Αθηναίοι το ταύτισαν με ροκ ξενύχτια και καθαρά ποτά.
Η «δεύτερη ζωή» του ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου και το νέο του όνομα είναι Root Artspace. Πίσω από το καινούργιο προφίλ του κρύβονται τρεις νέοι ιδιοκτήτες και μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων που ειδικεύονται σε διάφορους τομείς, έτσι ώστε να δώσουν το δικό τους στίγμα στο εγχείρημα, από τη διακόσμηση μέχρι και τα εδέσματα. Ο στόχος είναι απλός: ο πολυχώρος είναι στην ουσία μια πλατφόρμα, μια αφορμή να δούμε και κυρίως να κάνουμε νέα πράγματα (π.χ. σεμινάρια κρουστών ή να αγοράσουμε ένα από τα έπιπλα που βρίσκονται στον χώρο).
Οταν περνάει κανείς το κατώφλι, με ένα σπρώξιμο στη βαριά σιδερένια πόρτα, η αίσθηση της οικειότητας παραμένει η ίδια. Ομως το περιβάλλον έχει μεταμορφωθεί με τη χρήση φυσικών υλικών. Την υπογραφή στην αισθητική βάζει ο Μιχάλης Καραμούζης, που έγινε γνωστός από το six d.o.g.s.Τα φωτιστικά και τα έπιπλα είναι προς πώληση, κάτι που συνηθίζεται στο εξωτερικό.
Εκτός από τις σάλες για φαγητό, θα ανακαλύψετε ένα μικρό δωμάτιο με 500 βινύλια τζαζ και μπλουζ προς πώληση. Στο ισόγειο υπάρχει και μια αίθουσα προβολών. Ενώ στον 1ο όροφο βρίσκει κανείς δύο χώρους που φιλοξενούν έργα τέχνης.
Το μενού –όπου δίνεται βαρύτητα στις φρέσκιες πρώτες ύλες και στα μη βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα– επιμελείται η σεφ Αυγερία Σταπάκη, ενώ τα ποτά φροντίζει ο mixologist Γιάννης Σαμαράς.
Root Film Festival
Σε λίγες ημέρες ο πολυχώρος θα οργανώσει το Root Film Festival “Zero” Edition. Αποτελεί την πρώτη παρουσίαση του θεσμού και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα προβολών του Root Artspace στις 25-27 Φεβρουαρίου. Η παρακολούθηση όλων των ταινιών του τριημέρου θα είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα απλώνεται στη διάρκεια όλης της ημέρας με προβολή βραβευμένων ταινιών του σύγχρονου διεθνούς κινηματογράφου, ομιλίες, workshop και διαγωνιστικό μέρος ταινιών μικρού μήκους. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα closing party την Παρασκευή 27/2 στις 21.00.
Το κύριο μέρος του φεστιβάλ είναι ένας διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους, που περιλαμβάνει την υποβολή συμμετοχών, την προκριματική διαδικασία επιλογής και την προβολή των επιλεγμένων ταινιών. Βασικό κριτήριο επιλογής αποτελεί η ανάπτυξη των ταινιών με ισχυρό σενάριο. Πάνω από 2.500 συμμετοχές ταινιών μικρού μήκους από 90 χώρες έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα και τις καλύτερες θα τις δούμε σε λίγες ημέρες. πηγή: Mαργαρίτα Πουρνάρα/Καθημερινή