Μετά την Αθήνα, η οποία και εγκαινίασε το θεσμό το 1985, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, η Ελευσίνα θα επιχειρήσει να είναι η τέταρτη ...ελληνική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2021.
Η συμμετοχή στην κούρσα για το «χρίσμα» ανακοινώθηκε επίσημα χθες στο δημαρχείο της πόλης από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και τους υπευθύνους για την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας, παρουσία γνωστών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών, οι οποίοι υποστήριξαν με τοποθετήσεις τους την προσπάθεια (ανάμεσά τους οι σκηνοθέτες Φίλιππος Κουτσαφτής, Βασίλης Βαφέας, Αλέξανδρος Μυστριώτης και Αργυρώ Χιώτη, οι εικαστικοί Βάνα Ξένου, Μάριος Σπηλιόπουλος, Διοχάντη, Νίκος Ναυρίδης, Αμαλία Παπαφιλίππου, Λίζυ Καλλιγά, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπαγγελή, ο βραβευμένος με το Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2012 συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης κ.ά. ).
Το παρών έδωσε και ο Σπύρος Μερκούρης ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων «Ο πολιτισμός αντλεί από το παρελθόν, σχηματίζει το παρόν και ατενίζει το μέλλον. Η Ελευσίνα τα έχει όλα. Άρα θα γίνει μια σπουδαία Πολιτιστική Πρωτεύουσα» ενώ έκανε επίσης αναδρομή στο θεσμό που καθιερώθηκε το 1985 με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Από την πλευρά της, η θεατρολόγος και τεχνική σύμβουλος για την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας Κέλλυ Διαπούλη σημείωσε ότι «Η Ελευσίνα, με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία που έχει αναπτύξει στο πέρασμα των αιώνων, διατυπώνει σήμερα έναν προβληματισμό, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των σύγχρονων ευρωπαϊκών προβληματισμών.
Η φυσιογνωμία της διαμορφώνεται μέσα από μία διαρκή σύγκρουση των αντιθέτων. Από τη μια είναι η πόλη των Ελευσινίων Μυστηρίων, η πόλη της θεάς Δήμητρας, η πόλη σύμβολο μιας κουλτούρας η οποία στηριζόταν στην οργανική σύνδεση του ανθρώπου και της φύσης. Από την άλλη, στη σύγχρονη εποχή είναι ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα, σύμβολο και πάλι μιας τελείως διαφορετικής κουλτούρας, που στηρίζεται στη μηχανή, στη βιομηχανική πρόοδο και στο κέρδος που προκύπτει μέσα από αυτή. Αυτοί οι δύο κόσμοι, αυτές οι δύο κουλτούρες συγκρούονται σήμερα με πολύ μεγάλη ένταση και το στοίχημα όλης της Ευρώπης και όλου του κόσμου είναι πώς θα καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτές τις δύο λογικές, προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας».
Μέσα στο 2015 η Ελευσίνα οφείλει να καταθέσει τον φάκελο υποψηφιότητας και μάλιστα στο πλαίσιο μιας νέας διαδικασίας επιλογής. Από τη διοργάνωση του 2021, οι πόλεις που θα φιλοξενούν τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δεν θα επιλέγονται πλέον από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά μέσω ανοιχτού διαγωνισμού ανάμεσα στις πόλεις που επιθυμούν να διεκδικήσουν τον τίτλο, ενώ οι αιτήσεις τους θα κρίνονται πλέον από δωδεκαμελή διευρωπαϊκή επιτροπή ειδικών, εκ των οποίων οι δέκα προέρχονται από το εξωτερικό και οι δύο μόνο είναι Έλληνες.