18 Δεκ 2014

Ζαγόρι, η ελληνική πρόταση για τον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικού Τοπίου της UNESCO

Χορηγός και αρωγός της προσπάθειας το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλιου Πειραιώς - Τασούλας: Η προβολή της ποιότητας πρέπει να είναι η απάντηση για την έξοδο από την κρίση...
Το Ζαγόρι θα αποτελέσει την πρώτη ελληνική πρόταση για ένταξη ελληνικού πολιτιστικού τοπίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

H προεργασία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού ενέταξαν το Ζαγόρι στον Ενδεικτικό Κατάλογο Πολιτιστικών Αγαθών του διεθνούς οργανισμού, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση γα την εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

Την οριστικοποίηση της υποψηφιότητας ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας μετά από σύσκεψη με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως κυρίας Λίνας Μενδώνη, των κυριών Ευγενίας Γερούση και Σταυρούλας Φωτοπούλου και άλλων στελεχών του υπ. Πολιτισμού, του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Βασίλη Σπύρου και εκπροσώπων τοπικών φορέων, καθώς και της Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κυρίας Σοφίας Στάικου, που θα αποτελέσει τον χορηγό και αρωγό για τη στοιχειοθέτηση της μελέτης και θα συνδράμει την επιστημονική της αρτιότητα.

«Τέτοια μπορεί και πρέπει να είναι η απάντηση της Ελλάδας στην κρίση: η προβολή της ποιότητας. Το Ζαγόρι διαθέτει ποιότητα και την αναδεικνύει» σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Τασούλας.

«Χαίρομαι που, μετά το συνέδριο για τα πολιτιστικά τοπία σε περιοχές Natura, συνεχίζουμε την αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμβάλλοντας υλικά και επιστημονικά στην κατάρτιση της πρότασης προς την UNESCO», δήλωσε από την πλευρά της η κυρία Στάικου.

Κάθε υποψηφιότητα Πολιτιστικού Τοπίου για τον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO πρέπει να ανταποκρίνεται στις εξής προϋποθέσεις: 

- Τεκμηρίωση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας και διασφάλιση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας του εν λόγω πολιτιστικού αγαθού. 

- Κατάρτιση συγκριτικής ανάλυσης του αγαθού σε σχέση με παρόμοια αγαθά, εγγεγραμμένα ή μη στον Κατάλογο. 

- Σαφής οριοθέτηση του Πολιτιστικού Τοπίου και της ζώνης προστασίας του. 

- Κατάρτιση γραπτού διαχειριστικού σχεδίου, καθώς και εγγυήσεων γα την αποτελεσματική εφαρμογή του. 

- Καταγραφή των παραγόντων που επηρεάζουν ή ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά το αγαθό. 

- Λήψη μέτρων για την προστασία του μνημείου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 

Όταν ένα Πολιτιστικό Τοπίο εγγραφεί στον Κατάλογο, το κράτος- μέλος οφείλει να διατηρήσει την εξέχουσα οικουμενική αξία του, να μεριμνά για τη συντήρηση, την ανάδειξη, την προβολή και εν γένει τη διαχείριση του αγαθού κατά τρόπο που να διασφαλίζεται διαχρονικά η αυθεντικότητα και η ακεραιότητά του.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο