Πόσα τουβλάκια Lego χρειάζονται για να φτιαχτεί η Ακρόπολη; Ποιος ξόδεψε περίπου 120 ώρες για ένα πιστό αντίγραφό της και γιατί 100.000 επισκέπτες βρέθηκαν μέσα σε... ένα χρόνο στο Nicholson Museum της Αυστραλίας; Και πώς θα βρεθεί από τη μακρινή Αυστραλία στο Μουσείο της Ακρόπολης;
Εκτός από τα παιδιά, υπάρχουν και κάποιοι φανατικοί ενήλικες που όσα χρόνια κι αν περάσουν συνεχίζουν να βρίσκουν ευχαρίστηση σε μία από τις ασχολίες των παιδικών μας χρόνων, τις κατασκευές με τουβλάκια Lego. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που μέσα από αυτήν τη στήλη έχουμε παρουσιάσει εντυπωσιακές δημιουργίες φτιαγμένες από χιλιάδες Lego, όπως η περίπτωση του φωτογράφου Jeff Friesen από τον Καναδά που δανείζεται τα Lego της κόρης του για να αναπαραστήσει τοιχογραφίες του Bansky ή η περίπτωση του Ryan Ziegelbauer που ξόδεψε 575 ώρες προκειμένου να δημιουργήσει ένα πιστό αντίγραφο του ξενοδοχείου “Grand Budapest” ή η προσπάθεια του ντιζάινερ Matt De Lanoy ο οποίος άντλησε έμπνευση από τη δημοφιλή σειρά Simpsons και με τη βοήθεια των Lego κατασκεύασε σημαντικά σημεία της πόλης Springfield (η πόλη όπου τοποθετούνται οι ήρωες της σειράς).
Από το πεδίο ενδιαφέροντος των δημιουργών κατασκευών με Lego δεν θα μπορούσε να λείπει ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους του κόσμου, η Ακρόπολη των Αθηνών. Η Ακρόπολη Αθηνών λοιπόν, κατάλοιπο ενός ένδοξου πολιτισμού και σύμβολο της δημοκρατίας εκτός από πόλος έλξης τουριστών λειτούργησε και ως πηγή έμπνευσης για τον μοναδικό επίσημο κατασκευαστή Lego της Αυστραλίας, Ryan McNaught.
Ο δημιουργικός άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την Ακρόπολη με Lego
Ο Ryan ξόδεψε περίπου 300 ώρες προκειμένου να αναπαραστήσει με 120 χιλιάδες τουβλάκια Lego την Ακρόπολη και τα μνημεία της όπως τον Παρθενώνα, τον ναό της Αθηνάς, τον ναό του Ερεχθείου, τα Προπύλαια. Προχώρησε όμως και ένα βήμα παραπέρα προσθέτοντας και κάποιες φιγούρες ιστορικές-μυθολογικές ή και πιο σύγχρονες, τον Οιδίποδα να αυτό-τυφλώνεται, τον Έλτον Τζον να δίνει μία μουσική συναυλία για τους τουρίστες, τον Λόρδο Έλγιν με τους ανθρώπους του να ασχολούνται με τα μάρμαρα του Παρθενώνα και τον Φρόυντ που επισκέφτηκε την Ακρόπολη το 1904, να βρίσκεται στον χώρο.
Ο Έλτον Τζον παίζει και τραγουδάει για τους τουρίστες της Ακρόπολης
Η εντυπωσιακή κατασκευή ενσωματώθηκε στο πλαίσιο μίας έκθεσης στο Nicholson Museum της Αυστραλίας σε μία προσπάθεια τα παιδιά κυρίως, να αποκτήσουν μία πρώτη γεύση από την αρχαία εποχή και την αρχαιότητα. Στα εγκαίνια της έκθεσης κυρίαρχο ήταν το ελληνικό στοιχείο ένα μέσα σε ένα χρόνο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν την έκθεση και θαύμασαν, έστω και σε μικρογραφία, τον Ακρόπολη. Στην έκθεση οι επισκέπτεις μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με αρχαία ελληνικά έργα τέχνης, να ανακαλύψουν την ελληνική μυθολογία και να γνωρίσουν έναν αρχαίο Έλληνα πολεμιστή.
Η κατασκευή δωρίζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης
Από την πρώτη στιγμή το Μουσείο της Ακρόπολης εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την ευφάνταστη μακέτα επικοινωνώντας με τους υπεύθυνους του μουσείου της Αυστραλίας προκειμένου να ζητήσουν το δανεισμό της.
Μέρος της φανταστικής μακέτας για την Ακρόπολη
Ο Michael Turner, επιμελητής στο Nicholson Museum είπε ότι το Μουσείο της Ακρόπολης επικοινώνησε μέσω email μαζί του, ρωτώντας αν μπορούν να δανειστούν την κατασκευή. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο στα πιο τρελά μου όνειρα.» δήλωσε ο Turner. «Μετά από μία νύχτα αϋπνίας, επέστρεψα στο μουσείο και είπα, όχι δεν μπορούν να τη δανειστούν… θα πρέπει να τους τη χαρίσουμε».
Και αστειευόμενος είπε: «Το Βρετανικό Μουσείο αρνείται να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το Nicholson Museum και το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ της χαρίζει ολόκληρη την Ακρόπολη».
Η κατασκευή θα βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης από τις επόμενες ημέρες οπότε και θα μπορούν να την απολαύσουν μικροί και μεγάλοι ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και σε μία σειρά από ενδιαφέρουσες δράσεις που ετοιμάζει το Μουσείο για τις γιορτινές ημέρες.