Μια πολύ σημαντική παράσταση ανεβαίνει για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική σκηνή: το εμβληματικό έργο του Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη»
Σε σκηνοθεσία σκηνικά και κοστούμια του.... σπουδαίου Γιάννη Κόκκου, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο σανίδι της Εθνικής Λυρικής Σκηνή. Υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, μόλις λίγους μήνες πριν μπει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα δουλέψει ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μουσικής, ένα έργο που θεωρείται εισαγωγή στο νεο-ρομαντισμό.
Το «Τριστάνος και Ιζόλδη» ολοκληρώθηκε ανάμεσα στο 1857 και το 1859, ενώ η πρεμιέρα του δόθηκε στο Μόναχο το 1865. Ο Βάγκνερ το έγραψε επηρεαζόμενος από το έργο του σπουδαίου φιλοσόφου Άρθουρ Σοπενχάουερ, αλλά και από την έντονα συναισθηματική του σχέση με τη Ματθίλδη Βέζεντονκ. Είναι μια παθιασμένη ερωτική ιστορία του ιππότη Τριστάνου που είναι ερωτευμένος με την Ιρλανδή πριγκίπισσα Ιζόλδη, την οποία όμως φέρνει ως νύφη για τον θείο του, βασιλιά Μάρκο της Κορνουάλης.
Κατά το ταξίδι της επιστροφής στο πλοίο, με αφορμή ένα μαγικό ποτό, Τριστάνος και Ιζόλδη εξομολογούνται τον έρωτά τους. Στην Κορνουάλη, κατά την απουσία του βασιλιά σε κυνήγι, συναντιούνται ερωτικά. Ο βασιλιάς Μάρκος θα τους δει μαζί και έτσι θα συμπλακεί με τον Τριστάνο, ο οποίος τραυματίζεται θανάσιμα. Μεταφέρεται στον πύργο του στη Βρετάνη, όπου θα περιμένει να δει την Ιζόλδη και μετά θα ξεψυχήσει στα χέρια της. Η Ιζόλδη βουτηγμένη στη θλίψη θα τον ακολουθήσει στον θάνατο.
Όπως σε όλα τα έργα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το κείμενο είναι του ίδιου. Η σημασία του είναι μεγάλη καθώς επηρέασε -άμεσα ή έμμεσα- όχι μόνο σπουδαίους συνθέτες της δυτικής μουσικής, όπως τους Μάλερ, Ρίχαρντ Στράους, Μπρίτεν, Ντεμπισί, Ραβέλ, Στραβίνσκι κ.ά., αλλά και φιλοσόφους όπως ο Νίτσε, λογοτέχνες όπως ο Τόμας Μαν, συμβολιστές ποιητές του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, αλλά ακόμα και σύγχρονους κινηματογραφιστές όπως ο Λαρς φον Τρίερ.
Η προπώληση των εισιτηρίων για τις τέσσερις παραστάσεις της παραγωγής Τριστάνος και Ιζόλδη, ξεκινά την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2014 από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής (Β. Σοφίας και Κόκκαλη & Ομήρου 8), της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ακαδημίας 59) και online στα www.megaron.gr και www.nationalopera.gr