Στις φωτογραφίες από τις παραστάσεις των επιστυλίων που δόθηκαν χθες Τετάρτη 03/12/2014, στη δημοσιότητα στρέφεται τώρα η προσοχή των αρχαιολόγων προκειμένου... να βρεθεί η άκρη του νήματος στο μυστήριο του τάφου της Αμφίπολης.
Το νέο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν η παράσταση που εντοπίστηκε στον τρίτο θάλαμο, μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού.
Για «ιδιάζον υλικό» κάνει λόγο η διευθύντρια Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Ρωμιοπούλου, σε δήλωσή της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». «Εκατέρωθεν του νεαρού ταύρου – που στις ανατολικές λατρείες αποτελεί σύμβολο του θεού βρίσκονται δύο ημίγυμνοι άνδρες και όχι ένας άνδρας και μία γυναίκα, οι οποίοι φορούν φούστα και φρυγικό σκούφο στο κεφάλι. «Εκτιμώ πως πρόκειται για λάτρεις του Αττιδος, ενός ακολούθου της Κυβέλης, η λατρεία του οποίου ήρθε από την Ανατολή», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο τονίζει: «Είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπάρχει αναλόγως εδραιωμένη η λατρεία του σε άλλο σημείο στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια, παρά μόνο στην κοσμοπολίτισσα Αμφίπολη».
Η κα Ρωμιοπούλου καταλήγει λέγοντας ότι αν δεν ολοκληρωθεί η μελέτη δε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο χώρος να ήταν εκτός από τάφος και ιερό.
Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει τι απεικονίζεται στις παραστάσεις, ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, μιλώντας χθες (Τετάρτη 03/12/2014) στη ΝΕΡΙΤ, σημείωσε: «Έχουμε να κάνουμε συμβολικές νίκες του νεκρού σε αγώνες. Οι μορφές έχουν το ένα χέρι ψηλά, σε «χορευτικές» στάσεις, που είναι μια τελετουργία που δεν ξέρω ακριβώς που παραπέμπει, στη Θεσσαλία για παράδειγμα γινόταν θυσία ταύρου».