Όταν το σινεμά εισβάλλει στη ζωή.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στρατηγού Πραγιούτ Τσαν – Ο – Τσα, πέντε φοιτητές... σηκώθηκαν και χαιρέτησαν όπως η ηρωίδα της δημοφιλούς σειράς ταινιών, κίνηση που έχει μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος. Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Χον Καέν που θεωρείται προπύργιο των υποστηρικτών της ανατραπείσας κυβέρνησης.
Πέντε φοιτητές συνελήφθησαν σήμερα αφού χαιρέτισαν όπως οι αντάρτες στη σειρά ταινιών Hunger Games τον στρατηγό Πραγιούτ Τσαν – Ο – Τσα, τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας της Ταϊλάνδης, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του σε ένα προπύργιο της αντιπολίτευσης.
«Παραδώσαμε τους πέντε φοιτητές στον στρατό. Οδηγήθηκαν σε ένα στρατόπεδο», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιτζαρούν Σριβάνιτ, ο αστυνομικός διευθυντής της επαρχίας Χον Καέν, στα βορειοανατολικά της χώρας.
«Ο πρωθυπουργός δεν προσβλήθηκε από το επεισόδιο επειδή είναι νέοι, είναι Ταϊλανδοί και οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετική άποψη», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στρατηγός Σουνσέρν Καεουκούμνερντ.
Ο χαιρετισμός με τα τρία μεσαία δάχτυλα του χεριού, από τις επιτυχημένες ταινίες Hunger Games, έχει μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης εναντίον ενός στρατιωτικού καθεστώτος που απαγορεύει τις διαδηλώσεις και καταστέλλει τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Οι πέντε νέοι σηκώθηκαν και χαιρέτισαν ενώ στο βήμα απέναντί τους, στην πόλη Χον Καέν, εκφωνούσε ομιλία ο στρατηγός Τσαν – Ο – Τσα. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του στρατηγού στην περιοχή που θεωρείται προπύργιο των υποστηρικτών της ανατραπείσας κυβέρνησης.
Στα μπλουζάκια που φορούσαν οι φοιτητές ήταν γραμμένη η φράση «Δεν θέλουμε το πραξικόπημα». «Ζητάμε από τον στρατηγό Πραγιούτ Τσαν – Ο – Τσα να άρει τον στρατιωτικό νόμο που εμποδίζει τους πολίτες να εκφράζουν τη γνώμη τους σε όλη τη χώρα» έγραψαν στο μανιφέστο τους οι φοιτητές.
Μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαΐου πολλοί Ταϊλανδοί, ως επί το πλείστον φοιτητές, προχώρησαν σε συμβολικού τύπου κινητοποιήσεις. Ωστόσο, λόγω των συλλήψεων, το κίνημά τους σταδιακά έχασε τη δυναμική του. Ο στρατός υποστηρίζει ότι ανέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα, μετά από επτά μήνες διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης της Γίνγκλουκ Σιναουάτρα, της αδελφής του πρώην πρωθυπουργού Ταξίν Σιναουάτρα.