Ένας νέος “κύκλος” ερευνών που στόχο έχει την αποκρυπτογράφηση του μυστικού που κρύβει ο Τύμβος της Αμφίπολης, ξεκίνησε την...
Πέμπτη, με τη συμμετοχή επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, αποκαλύπτουν ότι υπάρχει ένα υπόγειο οικοδόμημα, στην Αμφίπολη, το οποίο περιλαμβάνει υπόγειες αίθουσες και διαδρόμους, δίνοντας την εντύπωση ενός υπόγειου λαβύρινθου!
Επικεφαλής των νέων ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται το αργότερο μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, ανέλαβε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Τσόκας.
Όπως αναφέρει το xronometro.com, στόχος της έρευνας είναι να "επικαιροποιήσει" τις παλαιότερες μετρήσεις, τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και του ΤΕΙ Σερρών, και με πιο σύγχρονες μεθόδους να αποτυπώσει και να επεξεργαστεί στη συνέχεια τα δεδομένα σχετικά με το τι κρύβεται κάτω από τους τόνους χώματος του λόφου.
Τα αποτελέσματα των ερευνών θα "καθορίσουν" τις ανασκαφές από εδώ και πέρα
Τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξουν οι επιστήμονες, αναμένεται να γίνουν το “εργαλείο” των αρχαιολόγων για τη συνέχεια της ανασκαπτικής διαδικασίας, αφού θα προσδιοριστούν τα σημεία στα οποία θα γίνουν οι τομές για να έρθουν στο φως κι άλλα τυχόν ευρήματα.
Όπως δήλωσε ο κ. Τσόκας τις προηγούμενες ημέρες σε ΜΜΕ, η διασκόπηση, δηλαδή η «ακτινογραφία» του τύμβου θα γίνει εξωτερικά, από τον ταφικό περίβολο, αλλά δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και η ανασκαφή στο ταφικό μνημείο για μια εκ των έσω μέτρηση.
Στόχος του καθηγητή και της ομάδας του είναι να γίνει απεικόνιση της εσωτερικής δομής του γεωλογικού σχηματισμού, που αποτελεί το γέμισμα του τύμβου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φυσικό βράχο, κοιλώματα του βράχου, χώμα και λίθινες κατασκευές.
Η ομάδα θα βεβαιωθεί πρώτα για την ποιότητα των σημάτων που θα συλλέξει, κατά πόσο υπάρχει ή όχι σφάλμα και στο τέλος κάθε ημέρας θα γίνεται μια πρώτη επεξεργασία οπότε και θα έχουνε μία εικόνα σε αδρές γραμμές και με βάση αυτή θα καθορίζουν και τα επόμενα βήματά τους.
Στην συνέχεια για το σύνολο των μετρήσεων θα υπάρχει περαιτέρω επεξεργασία στο εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα.