«H μουσική δεν είναι αυτοσκοπός με την έννοια ''η τέχνη για την τέχνη'' ούτε αντικείμενο απόλαυσης, αλλά το καλλιτεχνικό αντίστοιχο του...
ψυχικού κόσμου και της ηθικής του ανθρώπου».
(λόγια του Δάμωνα, μουσικοδιδάσκαλου του Περικλή και του Σωκράτη), αυτό ακριβώς διαδραματίστηκε στο πρόγραμμα του ΟΡ.ΦΕ.Ο του φετινού καλοκαιριού ξεχωρίζοντας σε τοπική κλίμακα τις εμφανίσεις της ταλαντούχας συμπατριώτισσας μας μαέστρου, σολίστ, καλλιτεχνικής δημιουργού κυρίας Μαρίκας Φωτοπούλου.
Η συναυλία του δημοτικού ωδείου Κατερίνης με τους 50 εξαίρετους μουσικούς της πολυτονικής ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Λυμπανοβνού, που πλαισίωναν το αφιέρωμα στο Μανώλη Χιώτη, ήταν και η επιβεβαίωση του ταλέντου της καλλιτέχνιδος, η όποια ενσαρκώνοντας το ρυθμό και το τέμπο του σύνθετη με την άψογη σκηνική της παρουσία, και σμιλεύοντας τις νότες και το πεντάγραμμο με την εξαίσια φωνή της, μετέφερε τον θεατή στο πνεύμα και την κουλτούρα της εποχής.
Στις 24/08 στον κατάμεστο από κόσμο αυλαία χώρο του βυζαντινού ναού της Παναγίας της Κονταριώτισσας, είχαμε την τύχη και την ευτυχία να απολαύουμε ένα υπέροχο αφιέρωμα στη μικρά Ασία, με τραγούδια που ερμήνευσαν η ελληνίδα σοπράνο χαρά Καλατζίδου και η Τουρκάλα τραγουδοποιός και πανεπιστημιακός MEHTAP DEMIR, με τη συνοδεία τριών χορωδιακών παραδοσιακών σχημάτων, τη χορωδία "Ηράκλειτος" του συλλόγου μικρασιατών. Εφέσου, τη χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου κονταριωτισσας "Πίερες" και το αντρικό τμήμα του παραδοσιακού τμήματος της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου " Ι. Σακελλαρίδης", οι οποίες δικαίως θεωρούνται από τις καλύτερες παραδοσιακές χορωδίες αυτή τη στιγμή στον τόπο μας. Τη μουσική πανδαισία συνόδευαν επτά άριστοι δεξιοτέχνες μουσικοί στο κανονάκι, νέϊ, βιολί, λαούτο, ούτι και κοντραμπάσο. Όλοι υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία της κ. Μαρίκας Φωτοπούλου κατάφεραν να ανυψώσουν το θρησκευτικό και πατριωτικό συναίσθημα των παρευρισκομένων. Μέσα από τη μελώδια του "σιγανά και ταπεινά", το ''νανούρισμα'' και το " έχε γεια παναγιά" ζήσαμε τη νοσταλγία των χαμένων πατρίδων, την προσδοκία και την πίστη σε μια καινούρια ζωή των δικών μας στα φιλόξενα ιερά χώματα της Πιερικής γης.
Στη συναυλία του αφιερώματος στην ιστορία της Κατερίνης του συγγραφέα κ. Ιωάννη Λαζαρίδη, σε σκηνοθεσία του κ. Γιώργου Κανδήλια, η Μαρίκα κατάφερε με την επιβλητική παρουσία της ως σολίστ, να ακινητοποιήσει τους ήχους της νύχτας και την αναπνοή των θεατών, διασκορπίζοντας τη μελωδική φωνή της και τους ήχους του βιολιού της σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Το μουσικόφιλο κοινό είχε την ευκαιρία να περπατήσει τη μουσική διαδρομή της ιστορίας της Κατερίνης, οικειοποιώντας τα συναισθήματα που γεννήθηκαν και αναζωπύρωσαν την ψυχική δύναμη των Πιεριέων στην προσπάθεια να συγκροτήσουν μια καινούρια κοινωνία με εργατικότητα, ήθος, διαχρονικές άξιες και θρησκευτικό συναίσθημα. Αυτό που λέμε σήμερα πολιτισμό της Πιερίας. Το άριστο σκηνοθετικό ταλέντο του κ. Γιώργου Χανδολια, οδήγησε το νου και την καρδιά, στα μονοπάτια της δημιουργίας και της εγκαθίδρυσης του κοινωνικού ιστού βιώνοντας την εξέλιξη της νέας τάξης πραγμάτων.
Θερμά λοιπόν συγχαρητήρια στο φεστιβάλ Όλυμπου μέσω του προσώπου του προέδρου του, κ. Γρήγορη Παπαχρήστου και του καλλιτεχνικού διευθυντή του κ. Κώστα Μυστακίδη που φέτος μας έδωσαν την ευκαιρία να απολαύσουμε, έκτος των άλλων σχημάτων που φιλοξένησε, και δικούς μας εξαίρετους τοπικούς καλλιτέχνες. Απαύγασμα, η ταλαντούχα, μουσικός, - ηθοποιός, μαέστρος κ. Μαρίκα Φωτοπούλου, η όποια κατέχοντας άριστα τον μουσικό οικουμενικό λόγο, την γοητεία τον ήχων, και τη σωστή χορωδιακή γραμμή, σε συνδυασμό με τις αναλλοίωτες άξιες και αρχές της προσωπικότητας της, μας ταξίδεψε αυτό το καλοκαίρι στην τέχνη και την αισθητική των ενορχηστρωμένων αξίων της ανθρώπινης υπόστασης.