9 Οκτ 2014

Επιστρέφει ο διεθνής διαγωνισμός Μαρία Κάλλας για την όπερα και το πιάνο

Μετά από δύο χρόνια «σιωπής», ο Διεθνής Διαγωνισμός Grand Prix Μαρία Κάλλας για την όπερα και το πιάνο, επιστρέφει από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το... Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum.

Η τελική φάση του διαγωνισμού έχει οριστεί στις 11 Οκτωβρίου, ενώ θα διεξαχθεί στους χώρους του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη, και στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν 48 νέοι λυρικοί τραγουδιστές, ανάμεσά τους και 16 Έλληνες.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ο διαγωνισμός, στοχεύει στην ανάδειξη φρέσκων δυνάμεων παρουσιάζοντας νέους καλλιτέχνες, ενώ εμβαθύνει στην κλασική μουσική.

Προσπαθεί, ταυτόχρονα, να παρέχει επαγγελματική κατάρτιση στον κάθε καλλιτέχνη για τις δυνατότητές του.

Παράλληλα, ο διαγωνισμός εξετάζει κατά πόσο η διεύρυνση της όπερας, με την εμφάνιση νέων φωνών στην κλασική «οικογένεια» είναι υγιής. Επικεντρώνεται έτσι, όπως ανέφεραν μέλη της κριτικής επιτροπής στα έργα που μπορεί να ερμηνεύσει η κάθε φωνή.

Το 38ο Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας διεξάγεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διεθνών Μουσικών Διαγωνισμών της UNESCO, έχοντας ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές μέσα στους στόχους είναι το «πάντρεμα» της φωνής με το χαρακτήρα του κάθε καλλιτέχνη, ώστε να βγουν στην επιφάνεια αληθινά και δυνατά στοιχεία.

«Ο διαγωνισμός είναι προς τιμήν της Μαρία Κάλλας, μιας σύγχρονης καλλιτέχνιδας που όμως βάσισε την τέχνη της σε παραδοσιακές αξίες, οι οποίες δεν θα γεράσουν ποτέ», δήλωσε η αμερικανίδα σοπράνο και πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Σέριλ Στιούντερ.

«Παρουσιάζεται έλλειψη δραματικών ρόλων. Οι νέοι καλλιτέχνες ξοδεύουν το χρόνο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι στην οργάνωση της εργασίας τους και στην πειθαρχία», σημείωσε από την πλευρά της η καλλιτέχνις και μέλος της Επιτροπής Ντέιμ Γκουίνεθ Τζόουνς.

Στη συνεισφορά της Κάλλας στον κόσμο της όπερας στάθηκε η αμερικανίδα σοπράνο και μέλος της Επιτροπής, Μαρτίνα Αρόγιο. Και απευθυνόμενη στους νέους καλλιτέχνες ανέφερε ότι «όπως η Κάλλας έβγαζε τη δικής της αλήθεια μέσα από τη φωνή, έτσι και εσείς οι νέοι να βγάλετε τη δική σας αλήθεια χωρίς να τη μιμηθείτε».

Τους νέους καλλιτέχνες θα κρίνουν και φέτος διάσημοι ερμηνευτές, δάσκαλοι και συντελεστές της Όπερας όπως: η Σέριλ Στιούντερ, Πρόεδρος της Επιτροπής, Υψίφωνος, ΗΠΑ/Γερμανία, η Μαρτίνα Αρρόγιο, Υψίφωνος, ΗΠΑ, ο Κρίστιαν Κάρλστεντ, Casting Manager/ Bayerische Staatsoper, Γερμανία, η Ντέιμ Γκουίνεθ Τζόουνς, Υψίφωνος, Ουαλία, ο Πήτερ Κάτονα, Casting Director/ Royal Opera House - Covent Garden, Αγγλία, Μύρων Μιχαηλίδης Αρχιμουσικός/ Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μίλτος Λογιάδης Αρχιμουσικός, ο Σέριλ Μιλνς, Βαρύτονος, ΗΠΑ, ο Γκυ Μονταβόν Γενικός Διευθυντής Όπερας της Ερφούρτης, Γερμανία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο