12 Οκτ 2014

Όγδοο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου

Για όγδοη χρονιά η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, (12 έως 23 Νοεμβρίου), στο οποίο θα παραβρεθεί το..... «τρομερό παιδί» του γαλλικού σινεμά Λεός Καράξ, για να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό επτά ταινίες του, όσες περιλαμβάνει το αφιέρωμα του Φεστιβάλ, στο έργο του.

O 54χρονος σκηνοθέτης, που ανάγκασε τη γαλλική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή μιας ρέπλικας της γέφυρας Πον Νεφ του Παρισιού για τις ανάγκες της τρίτης του ταινίας «Οι Εραστές της Γέφυρας» (1991) και αιχμαλώτισε τη νιότη που «ξοδεύεται» από τους νέους, όσο κανείς άλλος στο πέρασμα από τη δεκαετία του ΄80 στα χρόνια του ΄90, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Εξίσου κεντρική θέση στο πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει το Πανόραμα Αμερικανικών Πειραματικών Αφηγήσεων στη Νέα Χιλιετία, με δεκατρείς ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο επίσης προσκεκλημένος της Ταινιοθήκης, Τζον Γκάρτενμπεργκ, ο οποίος έχει διατελέσει για χρόνια επιμελητής του κινηματογραφικού αρχείου του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, όπου ανακάλυπτε, αρχειοθετούσε και συντηρούσε ταινίες για τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου κι ανάμεσά τους τις αποκαταστημένες κόπιες των ταινιών του Άντι Γουόρχολ.

Ο Γκάρντενμπεργκ συστήνει στο αθηναϊκό κοινό ανεξάρτητες ταινίες, που γυρίστηκαν το 2001 έως σήμερα και αγγίζουν θέματα ατομικής ταυτότητας, ενδοοικογενειακής δυναμικής, συγκρότησης διαφορετικών εθνικών ομάδων/ κοινοτήτων και της ευρύτερης πολιτικής κουλτούρας. Προβάλλονται ταινίες των Στιβ Μπίλιτς, Τζεμ Κοέν, Τζένιφερ Ριβς, Τζονάς Μέκας, Πένι Λέιν κ.ά.

Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, περιλαμβάνει ακόμα ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Αμερικανίδα ποιήτρια, σεναριογράφο, σκηνοθέτρια πειραματικών ταινιών από τη δεκαετία του 70, Άμπιγκέιλ Τσάιλντ, η οποία επίσης αναμένεται στην Αθήνα.

Η θεματολογία της Τσάιλντ, σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Κομνηνού, «κινείται από την ποιητική βιογραφία της Μαίρη Σέλεϊ μέχρι την ανατομία της σύγχρονης αμερικανικής suburbia. Στις ταινίες της, συχνά επεξεργάζεται εκ νέου ιστορικά αρχεία τα οποία χρησιμοποιεί με δημιουργική φαντασία».

Στο Φεστιβάλ, ο ελληνικός κινηματογράφος εκπροσωπείται από ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο τής Φρίντας Λιάππα, του Γιάννη Οικονομίδη και πέντε ταινίες γυρισμένες τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Στα «Μπλουζ της μεταπολίτευσης» όπως τιτλοφορείται, προβάλλονται οι ταινίες «Παρασκευή με Δευτέρα» του Βασίλη Βαφέα (1975,) «Η σκοτεινή καταγραφή μιας ηλιογραφίας» του Δημήτρη Δημογεροντάκη (1978), «Περιπλάνηση» του Χριστόφορου Χριστοφή (1979), «Το άλλο γράμμα» του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1976, 71), «Η καγκελόπορτα» του Δημήτρη Μακρή (1978).

Πρόσφατες ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, ειδικές προβολές, παραγωγές από την Ελλάδα, τη Νότιο Αφρική, το Μεξικό, τον Καναδά, τον Λίβανο, σεμινάρια και τέλος, το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν εννιά ταινίες παραγωγής 2013- 2014, που θα διεκδικήσουν το χρηματικό βραβείο, ύψους 10.000 ευρώ, ολοκληρώνουν το πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται στο πλαίσιο «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή», πράξη που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση- Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο