Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν χθες και σήμερα οι Αρχαιολόγοι του Τοπικού Παραρτηματος Δυτικής Ελλάδας του... Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων καθώς διαμαρτύρονται για την προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού να ιδιωτικοποιήσει τον Πολιτισμό.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, αυτή τη στιγμή με τη δημιουργία του νέου Οργανισμού, προβλέπεται συρρίκνωση των δομών, θέτοντας φυσικά σε κίνδυνο τα μνημεία και κυρίως τα συνεχιζόμενα έργα ΕΣΠΑ Πολιτισμού στη Δυτική Ελλάδα, όπως είναι η Μικρή Περιμετρική Πατρών που αυτή τη στιγμή έχει και πάλι μπλοκάρει λόγω των εργασιών που δεν συνεχίζονται εξαιτίας ευρημάτων που ασχολείται η Αρχαιολογία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τοπικού Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρει:
«Ενάντια στο νέο οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αδυνατίζει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και προετοιμάζει τις νέες ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο του πολιτισμού. Κίνδυνος για τα μνημεία και τα συνεχιζόμενα έργα ΕΣΠΑ Πολιτισμού στη Δυτική Ελλάδα.
Με ιδιαίτερη σπουδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προετοιμάζει την εφαρμογή από την επόμενη εβδομάδα του νέου οργανισμού του ΥΠΠΟΑ. Ένας οργανισμός που διαμορφώθηκε ερήμην των εργαζομένων, της επιστημονικής κοινότητας, με σαφή πολιτικό στόχο τη συρρίκνωση των δομών, την μεγαλύτερη εξάρτηση από την πολιτική ηγεσία και την απόδοση τμημάτων της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στους ιδιώτες.
Ένας Οργανισμός που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την περικοπή των περιφερειακών Υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (από 7 σε 5 στην Δυτική Ελλάδα) στα μέτρα των ποσοστώσεων της Τρόικας, χωρίς ορθολογισμό και χωρίς μέριμνα για την επαρκή στελέχωση και τον εκσυγχρονισμό τους. Συγχωνεύει ανά νομό τις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε ενιαίες εφορείες δημιουργώντας τεράστια προβλήματα μετακίνησης προσωπικού, ενώ η συγχώνευση εκτελείται χωρίς υποδομές, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων ή καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η ηγεσία του Υπουργείου προβαίνει μάλιστα στην συγχώνευση των Υπηρεσιών και τη δημιουργία νέων πριν τη λήξη του 2014 γεγονός που θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην εξέλιξη των 600 έργων ΕΣΠΑ πολιτισμού προϋπολογισμού εκατομμυρίων ευρώ, στις ανασκαφές στα πλαίσια των Μεγάλων Έργων, στις προγραμματικές συμβάσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα στη Δυτική Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα) εκτελούνται 23 έργα ΕΣΠΑ, μεγάλος αριθμός Υποέργων σε Μεγάλα Έργα, όπως η Ιονία Οδός, η Ολυμπία Οδός, η Μικρή Περιμετρική Πατρών, το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου κ.λ.π., και δεκάδες προγραμματικές συμβάσεις.
Ο προϋπολογισμός των έργων ΕΣΠΑ υπερβαίνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αντίστοιχος είναι και ο προϋπολογισμός των Υποέργων. Αρκετά από αυτά τα έργα ολοκληρώνονται στο τέλος του 2014 και πολλά συνεχίζουν και το 2015 απασχολώντας χιλιάδες εργαζόμενους.
Η εφαρμογή του νέου Οργανισμού πριν τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (τέλος 2015) και πριν τη λήξη του οικονομικού έτους 2014 θα δημιουργήσει τεράστιες καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων (αλλαγή υπευθύνων, έδρας, υπολόγων, τίτλων, συμβάσεων κλπ), στην απορρόφηση των πιστώσεων με κίνδυνο τα έργα αυτά να απενταχθούν, να μην ολοκληρωθούν, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι στα έργα κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι όλο το διάστημα μετάβασης. Παράλληλα πολλά έργα, όπως τα έργα βυζαντινών αρχαιοτήτων στο νομό Ηλείας, θα χρειαστεί να αλλάξουν εξ’ ολοκλήρου τους επιβλέποντες.
Παράλληλα στις νέες Εφορείες Αρχαιοτήτων καταργείται το Τμήμα Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που με το εξειδικευμένο προσωπικό ήταν υπεύθυνο για την διαχείριση των μουσείων και τις εξωστρεφείς δράσεις που έφερναν τους μαθητές και τους πολίτες σε καθημερινή επαφή με τα μνημεία.
Η κατάργηση του τμήματος στο βωμό της συγχώνευσης των δομών εξυπηρετεί τις εμφανείς πλέον προθέσεις ιδιωτών μάνατζερ πολιτιστικής διαχείρισης να εκμεταλλευτούν τον κερδοφόρο τομέα της διαχείρισης των μουσείων και του πολιτιστικού προϊόντος. Δύο μεγάλα μουσεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τόσο της αρχαίας Ολυμπίας όσο και του Νέου Μουσείου Πατρών δεν θα έχουν πλέον τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προβολής με αποτέλεσμα ο σκοπός ύπαρξής τους να καθίσταται προβληματικός.
Εξίσου σημαντικό και ενδεικτικό της πολιτικής κατεύθυνσης της κυβέρνησης και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη είναι ότι με την εφαρμογή των νέων οργανισμών παύουν οι θητείες των Προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων ακόμα και αν κάποιοι είχαν κριθεί με κριτήρια του Ν. 3839/2010 (με τυπικά προσόντα). Στη θέση τους τοποθετούνται «προσωρινά», δηλαδή επ’ αόριστον, διευθυντές αποκλειστικά με Υπουργική Απόφαση.
Το Παράρτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δυτικής Ελλάδας διαμαρτύρεται με 48ωρη απεργία (22-23 Οκτωβρίου 2014) για την εφαρμογή του νέου Οργανισμού, η οποία δρομολογείται από 29 Οκτωβρίου, και εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια αποδυνάμωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καθώς και της δημόσιας και ανοιχτής στους πολίτες προβολής και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Καλεί τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να αντιδράσουν ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεων, κλεισίματος-περιθωριοποίησης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων».