Αρκετοί αρχαίοι συγγραφείς αναφέρονται στην επίσκεψη του Οδυσσέα στην Θεσπρωτία, άλλοτε ως ναυαγού, άλλοτε ως χρησμολήπτη κι άλλοτε...
ως πολέμαρχου (Αρχαίο έπος: Θεσπρωτίς, Οδύσσεια, Τηλεγονία, Απολλόδωρος). «… Η Πηνελόπη κάτω από τις πιέσεις των μνηστήρων προτείνει να παντρευτεί όποιον τεντώσει το τόξο του Οδυσσέα. Εκεί απέτυχαν όλοι. Μόνος ο Οδυσσέας το πετυχαίνει και στη συνέχεια με τον Τηλέμαχο και τους πιστούς δούλους του σκότωσε όλους τους μνηστήρες και τις άπιστες δούλες.
Καταφεύγει στο γέρο Λαέρτη όπου και η συγκινητική αναγνώριση και ενώ επίκειται σύγκρουση με τους συγγενείς των μνηστήρων που ζητάνε εκδίκηση παρεμβαίνει η Αθηνά και προτείνει ανακωχή. Ο Οδυσσέαες εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαμάχη με τους συγγενείς των μνηστήρων. Τότε κλήθηκε ο Νεοπτόλεμος, βασιλιάς των νησιών της Ηπείρου, ως δικαστής.
Σύμφωνα με την κρίση του Νεοπτόλεμου ο Οδυσσέας υποχρεώνεται να απομακρυνθεί από την χώρα του και να μην επιστρέψει παρά σε δέκα χρόνια.. Ξεκίνησε, τότε, πεζός – σύμφωνα με τη συμβουλή του Τειρεσία – και με ένα κουπί στους ώμους πέρασε το όρος Ήπειρος.
Όταν έφτασε στην Θεσπρωτίδα, οι χωρικοί άρχιζαν να του φωνάζουν: Ε, ξένε, που το πάς το λυχνιστήρι ανοιξιάτικα; Τότε ο Οδυσσέας πρόσφερε ως θυσία ένα κριάρι, έναν ταύρο κι έναν αγριόχοιρο στον Ποσειδώνα κι εκείνος τον συγχώρεσε. Επειδή όμως ακόμα δεν μπορούσε να επιστρέψει στην Ιθάκη παντρεύτηκε την Καλλιδίκη, βασίλισσα των Θεσπρωτών και ηγήθηκε του στρατού της βασίλισσας στον πόλεμο κατά των Βρύγων που τελούσαν υπό την αρχηγία του Άρη.
Ο Απόλλων διέταξε όμως ανακωχή. Μετά από εννιά χρόνια ο Πολυποίτης, ο γιος του Οδυσσέα και της Καλλιδίκης ανέβηκε στο θρόνο του θεσπρωτικού βασιλείου και ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη. Εκεί είχε φτάσει και ο Τηλέγονος, ο γιος του από την Κίρκη σε αναζήτηση του πατέρα του. έγινε μια σύγκρουση για κάτι κοπάδια και ο Τηλέγονος, χωρίς να το ξέρει, σκότωσε το Οδυσσέα με ένα ακόντιο που είχε για αιχμή ψαροκόκαλο…».