Στη σύσταση πανελλήνιου φορέα με την επωνυμία «Σύλλογος Διαφύλαξης και Ανάδειξης Αγιομετεωρίτικης Κληρονομιάς» με τον διακριτικό τίτλο ..."ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ" και έδρα την Καλαμπάκα, προχώρησε μια ομάδα ανθρώπων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ειδικό θέμα του.
Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του υπό σύσταση φορέα Γρηγόρης Καλύβας, «είναι να εμβαθύνουμε και μελετήσουμε το περιεχόμενο της Μετεωρίτικης κληρονομιάς, να συμβάλουμε στη διαφύλαξη και προβολή της ταυτότητας των Αγίων Μετεώρων, του πνευματικού χαρακτήρα τους, καθώς και γενικότερα της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Τα Μετέωρα, τονίζει ο κ. Καλύβας, όπως άλλωστε και όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια, «αποτελούν διαχρονικά τους θεματοφύλακες των πλέον ουσιωδών συστατικών της ιστορίας μας και του λαού μας».
Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της Αγιομετεωρίτικης κληρονομιάς είναι το γεγονός ότι η Ελληνική Πολιτεία προσδιόρισε αρχαιολογικό χώρο και τα όρια των ζωνών προστασίας του, ενώ αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο θρησκευτικό χαρακτήρα τους ως μοναστικής πολιτείας, ανακήρυξε την περιοχή με το Νόμο 2351/1995 ως Ιερό Χώρο, επιβάλλοντας συγχρόνως περιορισμούς εντός αυτού για την προστασία του θρησκευτικού χαρακτήρα του.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η Μοναστική Πολιτεία των Αγίων Μετεώρων γνωρίζει μία αναδημιουργία σε όλα τα επίπεδα, τόσο στην εγκαταβίωση νέων μοναχών και στην κοινοβιακή ζωή και οργάνωση των Ιερών Μονών όσο και στην κτιριακή τους ανασυγκρότηση.
Η Αγιομετεωρίτικη Μοναστική Κοινότητα και γενικότερα το περιεχόμενο της Αγιομετεωρίτικης κληρονομιάς γίνονται, όπως τονίζεται στις βασικές αρχές και στόχους του Συλλόγου, πρεσβευτές ορθοδοξίας, ελληνισμού, παιδείας, ιδανικών και πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Είναι αυτός ο μικρόκοσμος που ο κάθε επισκέπτης θα πάρει μαζί του σαν μια ζωντανή γεύση και ανεξίτηλη ενθύμηση από τη χώρα μας, αλλά παράλληλα και σαν ένα νόημα ζωής, που ως έθνος και ως λαός βιώνουμε και αντιπροσωπεύουμε.
Η σημαντική αυτή μαρτυρία της Μοναστικής Πολιτείας τιμάται και προστατεύεται και από την UNESCO, η οποία αναγνωρίζει ότι «τα Μετέωρα αποτελούν σημαντικό παράδειγμα ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών, γεγονός το οποίο οφείλεται στις χιλιάδες των ανθρώπων που επισκέπτονται από όλον τον κόσμο και θαυμάζουν τη μοναδική μοναστηριακή αρχιτεκτονική, εικονογραφία και κειμήλια, αλλά και τον αξιόλογο μνημειακό χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου και του φυσικού τοπίου».
Τα κυρίαρχα συστατικά του χώρου, η μοναχική παράδοση, ο πολιτισμός, η αρχιτεκτονική, η φυσική ομορφιά και πολλά άλλα ακόμη είναι αυτά που αναβιβάζουν την τουριστική αξία της περιοχής και την καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς της πατρίδας μας, με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη του δήμου μας, του νομού μας και όλης της χώρας, σημειώνεται ακόμα, όπως και ότι απαραίτητος όρος για την διατήρηση αυτού του ευεργετήματος είναι η προστασία του μετεωρίτικου χώρου και η διαφύλαξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του και της υψηλής αισθητικής του.
Είναι σαφές ότι τα Άγια Μετέωρα αποτελούν το ανεκτίμητο συγκριτικό πλεονέκτημα και την πολύτιμη παρακαταθήκη για την περιοχή μας, την οποία δεν έχουμε δικαίωμα να απεμπολούμε, να κατασπαταλούμε ή, πολύ περισσότερο, να εκποιούμε, τονίζουν οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας.
«Αλίμονο αν πετάξουμε τα άγια τοις κυσί ('μη δότε τα άγια τοις κυσί μηδέ βάλητε τους μαργαρίτας υμών έμπροσθεν των χοίρων')» διευκρινίζεται αναλυτικά, από τα μέλη της Επιτροπής.
Για τους λόγους αυτούς, υπογραμμίζουν, δεν αρκεί μόνο να γνωρίζουμε τι είναι τα Μετέωρα, αλλά κυρίως να μελετήσουμε το πλούσιο περιεχόμενό τους.