Τώρα που το σχολείο τελείωσε, ήρθε η ώρα για παιχνίδι. Στο Μουσείο Ακρόπολης το καλοκαίρι τα παιδιά μπορούν να γίνουν εξερευνητές, να παίξουν, να κάνουν χειροτεχνίες και να κερδίσουν ακόμα και... έπαθλα. Από την Τρίτη 1 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014, το Μουσείο Ακρόπολης πραγματοποιεί καλοκαιρινά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά 7-12 ετών.
Παίζουμε αρχαία παιχνίδια;
Τρίτη 1 και Τρίτη 8 Ιουλίου 2014
Στο Μουσείο Ακρόπολης το καλοκαίρι τα παιδιά γνωρίζουν παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν και τα παιδιά στα αρχαία χρόνια. Αναρωτιούνται αν διαφέρουν πολύ από τα δικά τους, καθώς καλούνται να παίξουν με τους αστραγάλους, την ίυγγα και τη σβούρα, να κατασκευάσουν με πηλό δικά τους παιχνίδια και να συναγωνιστούν σε ομαδικά και επιτραπέζια.
Παιχνίδια που έχουν βρεθεί στον οικισμό που αναπτύχθηκε στις πλαγιές της Ακρόπολης και παιχνίδια που έχουν βρεθεί χαραγμένα πάνω στα μνημεία της Ακρόπολης, αποτελούν την αφετηρία του προγράμματος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άφθονο παιχνίδι με αντίγραφα παιχνιδιών αλλά και εργαστήριο χειροτεχνίας με πηλό και ζωγραφική.
Ναοί: Τα σπίτια των θεών...
Τετάρτη 2 και Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014
Τα σπίτια των θεών, οι ναοί όπως ονομάζονται από τους αρχαιολόγους γοήτευαν τον κόσμο και άλλοτε και τώρα. Φανταχτερά στολισμένες πόρτες, πολύχρωμα κιονόκρανα και εντυπωσιακά αγάλματα δημιουργούσαν το κατάλληλο περιβάλλον για την κατοικία ενός θεού. Τα παιδιά καλούνται να γίνουν αρχαίοι τεχνίτες, να εμπνευστούν από τα εκθέματα του μουσείου και να ξαναζωντανέψουν τους ναούς με χρώματα και πολλά ακόμα υλικά στο εργαστήριο χειροτεχνίας.
Το πρόγραμμα βασίζεται σε μακέτες και αναπαραστάσεις των μνημείων της Ακρόπολης αλλά και σε αρχιτεκτονικά τμήματα από τους ναούς που βρίσκονται μέσα στο Μουσείο.
Ελιά: το δώρο μιας θεάς....
Πέμπτη 3 και Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014
Τι κοινό έχουν ένα λυχνάρι, ένα πιθάρι και ένας Παναθηναϊκός αμφορέας; Περιείχαν όλα λάδι. Όμως σε κάθε ένα από αυτά το λάδι είχε άλλη χρήση. Με το λάδι οι γυναίκες μαγείρευαν, το χρησιμοποιούσαν ως καλλυντικό ή το έβαζαν σε λυχνάρια για να φωτίσουν το χώρο, όταν έπεφτε η νύχτα. Ακόμα, οι γιατροί θεράπευαν πληγές και οι αθλητές άλειφαν το σώμα τους. Ήταν βέβαια και το βραβείο για τους νικητές στους αγώνες των Παναθηναίων, της μεγάλης γιορτής προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Άλλωστε εκείνη ήταν που πρόσφερε αυτό το σπουδαίο δώρο στην πόλη.
Πηγή: elculture.gr