για πρώτη φορά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τη νέα πολυαναμενόμενη δουλειά του που ανεβαίνει από τις 23 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου (εκτός Δευτέρας & Τρίτης) στη Κεντρική Σκηνή (Ώρα έναρξης: 20:30).
Εφτά ερμηνευτές, ανάμεσά τους ο ίδιος ο σκηνοθέτης, πραγματώνουν το σκηνικό σύμπαν του «Still Life», ενός έργου που -σύμφωνα με τον δημιουργό του- απογυμνώνει τα συνθετικά του υλικά.
Κάτω από έναν μεγάλο ουρανό, σε μια σκηνική ερημιά, ο άνθρωπος-εργάτης αναμετριέται με τη βαρύτητα των βασικών υλικών στην προσπάθειά του να ενωθεί με την ελαφρότητα του σύμπαντος που τον περιέχει. Τα σώματα ισορροπούν και διασπώνται, δημιουργώντας οπτικές απάτες με στόχο να φωτίσουν σταδιακά τη σισύφεια αναζήτηση του ανθρώπου για νόημα.
Μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη στη ζωγραφική, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ασχολήθηκε από την ηλικία των 19 χρόνων με τα κόμιξ και με το σύγχρονο χορό στην ολότητά του (ερμηνευτής—σκηνοθέτης—σχεδιαστής κοστουμιών, σκηνικών και φωτισμών).
Είναι ιδρυτικό μέλος και δημιουργός και όλων των 17 έργων της ανατρεπτικής «Ομάδας Εδάφους», η οποία (1986-2002) έγραψε τη δική της ιστορία στο τοπίο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, αποσπώντας διακρίσεις, προσκλήσεις σε διεθνή φεστιβάλ, και πραγματοποιώντας μεγάλες σειρές παραστάσεων στις αθηναϊκές σκηνές, χτίζοντας το δικό της αφοσιωμένο κοινό.
Το 2004, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο δημιουργός των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Επιστρέφοντας μεταολυμπιακά στην προσωπική του μυθολογία, δημιούργησε το «2» το 2006 και αναβίωσε τη «Μήδεια» το 2008.
Το 2009 σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας ερευνητικής πορείας προς τη μεγαλύτερη δυνατή απλότητα και τον επαναπροσδιορισμό των πρωταρχικών σκηνικών υλικών. Έτσι δημιουργείται το «Πουθενά» (2009), το «Μέσα»(2011), και η «Πρώτη Ύλη» (2012), ένα έργο κατασκευασμένο με ελάχιστα μέσα το οποίο άνοιξε ξανά την πόρτα στο διεθνές κοινό. Από αυτό το εργαστήρι προκύπτει και η νέα πρόταση του «Still Life».
Ερμηνεύουν οι Αριστείδης Σερβετάλης, Δρόσος Σκώτης, Μιχάλης Θεοφάνους, Αργύρης Πανταζάρας, Καλλιόπη Σίμου, Παυλίνα Ανδριοπούλου και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.
Την Πέμπτη 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μετά την παράσταση με το Δημήτρη Παπαϊωάννου. Συντονίζει η ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival Χριστιάνα Γαλανοπούλου. Την Κυριακή 25 Μαΐου δεν θα πραγματοποιηθεί παράσταση, λόγω εκλογών.
Εισιτήρια: 15 - 18 - 25 - 36 ευρώ | Μειωμ. 10 - 12 - 15 ευρώ | 'Ανεργοι: 5 ευρώ.