2 Μαΐ 2014

Η Νύχτα της Φιλοσοφίας έρχεται και στην Αθήνα

Λίγο προτού ανοίξει η αυλαία της Νύχτας της Φιλοσοφίας στην Αθήνα (2/5), ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας κάνει μια αναδρομή στη γέννηση του θεσμού και μας προσκαλεί να λάβουμε θέσεις στο πρώτο ελληνικό ραντεβού.

Παρασκευή 4 Ιουνίου­ 2010. Λίγο πριν από... την έναρξη. Τελευταίες προετοιμασίες, ακόμη ένας γύρος ελέγχου στις αίθουσες: η ηχητική εγκατάσταση χάρη στην οποία θα αναμεταδίδονται ομιλίες από το Συμπόσιο του Πλάτωνα, ηχογραφημένες από τρεις ηθοποιούς της Comedie Francaise, έχει ολοκληρωθεί. όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή ομιλητών και ακροατών. Έτσι γεννιέται η πρώτη Νύχτα­ της Φιλοσοφίας στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2010, με πρωτοβουλία της Ecole Normale Superieure στην οδό Ulm, όπου συνωστίζονται ομάδες επισκεπτών, θεατών, μαθητευόμενων φιλοσόφων και αναγνωρισμένων καθηγητών. Η επιτυχία είναι μεγάλη: περισσότερα από 1.800 άτομα παρακολουθούν τις διαλέξεις και τις αναγνώσεις, βλέπουν ταινίες, θεάματα ή παραστάσεις... Όλοι δίνουν πάλι το «παρών» στο ραντεβού με τις επόμενες διοργανώσεις για τη φιλοσοφία: τον Σεπτέμβριο του 2011 στη Νύχτα Ζακ Λακάν για τα τριάντα χρόνια από το θάνατό του και τον Ιούνιο του 2013 στις εκδηλώσεις με επίκεντρο τη προσωπικότητα του Ζαν-Πολ Σαρτρ.

Πολύ γρήγορα αυτή η πρωτότυπη όσο και αξιόλογη διοργάνωση διεθνοποιείται. Πρώτα στο Λονδίνο. Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Βρετανίας οργανώνει την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 μια πρώτη νύχτα αγγλο­γαλλικής φιλοσοφίας, τη Μy Night with Philosophers, που συγκεντρώνει 20 Γάλλους και 20 Βρετανούς φιλόσοφους, στα πρότυπα αυτής του Παρισιού: διαλέξεις, συναντήσεις, αναγνώσεις, προβολές και στρογγυλές τράπεζες, στα αγγλι­κά και τα γαλλικά. Η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία ανάδειξης και αντιπαραβολής διαφόρων σύγχρονων πρακτικών της φιλοσοφίας που αναπτύχθηκαν στο πανεπιστήμιο αλλά και στο πεδίο του θεάματος ή της καλλιτεχνικής performance. Στηριζόμενο στο εύρος και το θεσμικό χαρακτήρα της εκμάθησης και της πρακτικής της φιλοσοφίας στη Γαλλία, το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Λονδίνο παίρνει την πρωτοβουλία να θέσει τις βάσεις μιας γόνιμης ανταλλαγής απόψεων για τη διάρκεια και την ακτινοβολία αυτού του εμβληματικού δυτικού γνωστικού αντικειμένου.

H δεύτερη έκδοση της Νύχτας της Φιλοσοφίας το 2013 στέφθηκε και πάλι με επιτυχία. Πώς, λοιπόν, να μην πάρουμε την πρωτοβουλία να τη διοργανώσουμε με τη σειρά μας και στην Αθήνα; Γεννημένη στο Παρίσι, υπό την πλατωνική αύρα, αυτή η Νύχτα της Φιλοσοφίας που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας θα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, αυτό του Λόγου, την ποικιλομορφία της έννοιας και της έκτασης του οποίου θα αναπτύξουν περισσότεροι από 30 Έλληνες και Γάλλοι φιλόσοφοι. Η μορφή της εκδήλωσης είναι ίδια με αυτήν της πρώτης διοργάνωσης: ατομικές ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες, προβολές, θέατρο, ανάγνωση, τραγούδι. Χάρη στην ταυτόχρονη μετάφραση το κοινό αλλά και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρακολουθούν με άνεση και ακρίβεια τις ανταλλαγές. Ο στόχος της βραδιάς είναι μια ­γιορτή της σκέψης.
athinorama.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο