Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν καταδείξει η συναισθηματική μας κατάσταση δεν αφήνει ανεπηρέαστο το σώμα μας, μεταβάλλοντας τη λειτουργία του καρδιαγγειακού, μυοσκελετικού και ...νευροενδοκρινικού συστήματος του οργανισμού μας.
Τώρα επιστήμονες του Πανεπιστημίου Aalto στη Φινλανδία κατάφεραν να αποτυπώσουν τα μέρη του σώματος που ενεργοποιούν συγκεκριμένα συναισθήματα.
Δείτε αναλυτικά τον αντίκτυπο των συναισθημάτων στο σώμα μας.
Κεφάλι
Σημαντικός είναι ο ρόλος των δακρύων και των μυϊκών συσπάσεων του προσώπου. Η υψηλότερη ενεργοποίηση παρατηρείται στα συναισθήματα χαράς, ενώ η χαμηλότερη στην αδιαφορία και την κατάθλιψη. Στην ντροπή συμμετέχουν ιδιαίτερα τα μάτια και στον θυμό τα μάγουλα.
Λαιμός
Εκτός από την κατάθλιψη και την αδιαφορία, τα άλλα συναισθήματα αφήνουν έντονη γεύση στον λαιμό. Υψηλή δραστηριότητα παρατηρείται στα συναισθήματα της αηδίας και της αγάπης, όπου οι αισθήσεις της γεύσης και της οσμής παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Στήθος
Ενεργοποιείται έντονα στα περισσότερα συναισθήματα. Αλλαγές στην αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό παρατηρούνται στον θυμό, την ευτυχία, το άγχος, την αγάπη και την περηφάνια.
Στομάχι-κοιλιά
Τα αρνητικά συναισθήματα «δένουν κόμπο» το στομάχι μας. Το αποτύπωμά τους, όμως, αφήνουν και τα καλά συναισθήματα, όπως ο έρωτας (παρομοιάζεται ως πεταλούδες στο στομάχι).
Άνω άκρα
Τα κινητοποιεί πρωτίστως ο θυμός, δευτερευόντως η ευτυχία και ο έρωτας και ακολούθως σε αρκετά μικρότερο βαθμό ο φόβος, η αηδία και η περηφάνια. Η χαμηλότερη ενεργοποίηση παρατηρείται στη λύπη και την κατάθλιψη.
Κάτω άκρα
Ελάχιστα συναισθήματα φαίνεται πως μπορούν να τα επηρεάσουν. Η χαμηλότερη δραστηριότητα παρατηρείται στις περιπτώσεις της λύπης, του αιφνιδιασμού, του άγχους, της κατάθλιψης και της ντροπής.
Όλο το σώμα
Μόνο η χαρά φαίνεται ότι ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα. Αντίθετα, μειωμένη δραστηριότητα παρατηρείται στην κατάθλιψη.