18 Μαΐ 2014

Για Χρυσό Φοίνικα η τουρκική ταινία "Ο ύπνος του χειμώνα"

Χτες το απόγευμα, σε μια και μοναδική προβολή, παρουσιάστηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού 67ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Κανών ο πρώτος Χρυσός Φοίνικας της εκδήλωσης: η διαρκείας ...
σχεδόν τρεισήμισι ωρών τουρκική ταινία «Ο ύπνος του χειμώνα» του βραβευμένου παλιότερα στις Κάνες σκηνοθέτη Νούρι Μπίργκε Τσεϊλάν («Κλίματα», «Κάποτε στην Ανατολία».

Με βασικό φόντο ένα ξενοδοχείο στην κεντρική Ανατολία, που διευθύνει ένας πρώην ηθοποιός, ο Τσεϊλάν μάς παρουσιάζει ένα μικρόκοσμο της σύγχρονης τούρκικης κοινωνίας και όχι μόνο (η ιστορία θα μπορούσε άνετα να εκτυλίσσεται στη σημερινή Ελλάδα) που την αποτελούν:

Ο πρώην ηθοποιός, μεγάλος τώρα τσιφλικάς που εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους στους οποίους δανείζει χρήματα, η αποξενωμένη γυναίκα του, ο «σκληρός» βοηθός του, που μαζί με τους δικηγόρους αναλαμβάνουν τις εξώσεις και ό,τι έχει να κάνει με ανεξόφλητες επιταγές, ένας ιμάμης βουτηγμένος στα χρέη εξαιτίας ενός άνεργου, πρώην φυλακισμένου αδελφού, ένας δάσκαλος και ορισμένα άλλα δευτερεύοντα πρόσωπα.

Απολαυστική αποδείχτηκε η σατιρική κωμωδία «Απίθανες ιστορίες» του Αργεντινού σκηνοθέτη Ντάμιαν Σίφρον, που προβλήθηκε στο σημερινό διαγωνιστικό τμήμα.

Ο σκηνοθέτης έφτιαξε μια σπονδυλωτή ταινία από έξι διαφορετικές, άσχετες μεταξύ τους, ιστορίες, στο στιλ των κλασικών ιταλικών κωμωδιών των δεκαετιών του ?50 και ?60, μέσα από τις οποίες βλέπουμε να παρελαύνουν θέματα ανεξέλεγκτης εκδίκησης, έρωτα και απογοητεύσεων, ακόμη και πολιτικών ανεπαρκειών.

Ανάμεσα στα καλύτερα κομμάτια, εκείνο της αρχής, με τους καλεσμένους σε κάποιο μυστηριώδες ταξίδι επιβάτες ενός αεροπλάνου να ανακαλύπτουν τελικά πως είναι θύματα μιας απίθανης εκδίκησης, ή εκείνης, μιας βουτηγμένης σε ένα μαύρο χιούμορ κωμωδίας, με τους οδηγούς δυο αυτοκινήτων που μια ασήμαντη παρεξήγησή τους τελικά τους οδηγεί σε ένα ανεξέλεγκτο, απάνθρωπο αγώνα εκδίκησης που καταλήγει στον θάνατό τους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο