Μια ελιά που «ανήκει στον αρχαίο Ελαιώνα του Πεισίστρατου, όπως πιστοποίησε το 1919 η Αρχαιολογική Υπηρεσία», ένα από τα δεκάδες χιλιάδες δέντρα του Ιστορικού Ελαιώνα των Αθηνών, που διασώθηκε, βρίσκεται στο.... επίκεντρο της εκδήλωσης «Πεισιστράτεια 2014» που διοργανώνει σήμερα το βράδυ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου των Αγίων Αναργύρων, υπό την αιγίδα του δήμου Αγίων Αναργύρων και Καματερού.
Η ελιά αυτή, που το 1996 με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης «...ως ελιά του Πεισίστρατου και παρουσιάζει ιδιαίτερη βοτανική, αισθητική και ιστορική σημασία ...», που είναι «εκατό χρόνια μεγαλύτερη από την Ακρόπολη και η αρχαιότερη ακμαία ελιά παγκοσμίως», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περικλής Παπαγεωργίου, πρόεδρος του συλλόγου, «ζει» μέχρι σήμερα πίσω από το ναό των Αγίων Αναργύρων.
«Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογός μας φροντίζει, λίγο πριν το τέλος των μαθημάτων και την έναρξη των εξετάσεων, να διοργανώνει ή να συνδιοργανώνει μια εκδήλωση. Το 2011 στο Μαρία – Έλενα, πέρυσι στα Ά ΚΑΠΗ και φέτος ένα βήμα παραπάνω στην Ελιά του Πεισίστρατου. Με αφορμή το πρόγραμμα "Τοπική Ιστορία Αγίων Αναργύρων" του καθηγητή Παντελή Χιονίδη του σχολείου μας, προσπαθούμε όχι απλά να διοργανώσουμε μια ημερίδα, αλλά να θεσμοθετήσουμε μια ετησίως επαναλαμβανόμενη εκδήλωση με το όνομα "ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΕΙΑ"» εξηγεί ο κ. Παπαγεωργιου.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, όπως τονίζει, είναι «να μπορέσουμε να παράξουμε πολιτισμό πάλι, μέσω των σχολείων και των συνεργασιών. Πρέπει, επίσης, να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την περιοχή μας, να γνωρίσουν οι κάτοικοι και κυρίως οι νέοι την ιστορία της και να σέβονται την πόλη μας.
Παράλληλα, μέσα από αυτή την προσπάθεια, και μέσω της ανάπτυξης του πολιτισμού, μπορούμε να τονώσουμε τις συνεργασίες μεταξύ των φορέων και να υπάρξει ήπια ανάπτυξη τοπικής φύσης». Όπως λέει ο κ Παπαγεωργίου, «η ελιά μπορεί να γίνει πόλος προσέγγισης τουριστών ως αρχαίο αξιοθέατο και να είναι σημείο αναφοράς για τη διοργάνωση εκθέσεων για κρασί και λάδι, καθώς κατά την τριακονταετή θητεία του Πεισίστρατου (560-527 πΧ) ξεκίνησε η εξαγωγή ελληνικού αργείου οίνου και η διάδοση του ελαιόδεντρου στην Αττική».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Πεισιστράτειων 2014, σήμερα το πρωί από τα παιδιά του σχολείου και κατοίκους της περιοχής, θα γίνει συμβολικός καθαρισμός και βάψιμο του περιβάλλοντα χώρου της ελιάς, ενώ θα κοπούν κλαδιά από την ελιά του Πεισίστρατου για να εμβολιαστούν νεαρές ελιές, που θα δοθούν ως ευχαριστήρια και αναμνηστικά της εκδήλωσης στους συντελεστές της, συμβολίζοντας τη διασπορά της ιδέας των «Πειστράτειων». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 μμ και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας Ανδρέας Μηλιώνης.