Αφαντο παραμένει το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο, 29 μήνες μετά την κλοπή του από την Εθνική Πινακοθήκη. Η έρευνα μάλιστα φαίνεται να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς η προσπάθεια ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ να...
συλλέξουν πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών και την τύχη του πίνακα, που φιλοτέχνησε το 1939 ο Ισπανός ζωγράφος, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
Η μεγάλη κλοπή της Αθήνας έγινε τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012. Οι δράστες (δύο σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας) αφαίρεσαν από την Πινακοθήκη το «Γυναικείο κεφάλι» της Ντόρα Μάαρ του Πάμπλο Πικάσο, τον «Ανεμόμυλο Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν και ένα σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ επιχείρησαν επανειλημμένα να «αγοράσουν» ή να «υποκλέψουν» από μεσάζοντες, εμπόρους τέχνης και αρχαιοκαπήλους πληροφορίες σχετικά με την τύχη των τριών πινάκων, δίχως ωστόσο αποτέλεσμα.
Αποκαλυπτικά είναι όσα περιγράφει στην «Κ» αξιωματικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που μετείχε στην έρευνα: «Ενεργοποιήσαμε όσους συνδέσμους διαθέταμε στον χώρο των αρχαιοκαπήλων, ζητώντας τους να μας μεταφέρουν πληροφορίες σχετικά με μυστική δημοπράτηση κλεμμένων έργων τέχνης. Ταυτόχρονα, επικεντρώσαμε την προσοχή μας σε γνωστούς ιδιοκτήτες γκαλερί στην Αθήνα με την προσδοκία ότι σε κάποια από τις επικοινωνίες τους θα έκαναν αναφορά στους κλεμμένους πίνακες. Κάτι τέτοιο ωστόσο, ουδέποτε συνέβη».
Ο ίδιος αξιωματικός προσέθεσε ότι ελέγχθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το «Γυναικείο κεφάλι» είχε καταλήξει στα χέρια συλλεκτών του εξωτερικού: «Πριν αρκετούς μήνες ενημερωθήκαμε ότι το κλεμμένο έργο του Πικάσο βρίσκεται στο σπίτι συλλέκτη στην Ελβετία. Κατόπιν έρευνας, προέκυψε ότι η σχετική πληροφορία ήταν ανακριβής και είχε δοθεί από άτομο που επεδίωκε απλά να ζητήσει χρήματα για τα δήθεν στοιχεία που μας είχε αποκαλύψει». Παρόμοιες πληροφορίες είχαν, το πρώτο διάστημα μετά την κλοπή, οδηγήσει τις έρευνες των μυστικών υπηρεσιών στη Σερβία. Εκεί εξάλλου είχαν, τον Οκτώβριο του 2011, βρεθεί δύο άλλοι κλεμμένοι πίνακες του Πάμπλο Πικάσο, οι ελαιογραφίες «Κεφάλι αλόγου» και «Ποτήρι και κανάτα». Είχαν κλαπεί τον Φεβρουάριο του 2008 από γκαλερί κοντά στη Ζυρίχη.
Οι φυσικοί αυτουργοί
Σε ό,τι αφορά τους φυσικούς αυτουργούς της κλοπής, η έρευνα εστίασε σε άτομα που έχουν και στο παρελθόν εμπλακεί σε σοβαρές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας. Το περασμένο φθινόπωρο μάλιστα διέρρευσαν σκόπιμα στον Τύπο πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΛ.ΑΣ. είχε θέσει σε κλοιό συγκεκριμένα άτομα ως ύποπτα για την κλοπή. Ο αντίκτυπος των σχετικών δημοσιευμάτων στους «υπόπτους» ωστόσο, δεν επαλήθευσε τις υπόνοιες της Αστυνομίας σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην πολύκροτη υπόθεση.
Η κλοπή των πινάκων έγινε μετά τις 4 π.μ. της 9ης Ιανουαρίου. Ο δράστης παραπλάνησε τον φύλακα προκαλώντας ψεύτικους συναγερμούς και τελικά κατάφερε να μπει στο εσωτερικό της πινακοθήκης παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτιρίου. Αρπαξε τους τρεις πίνακες και στη συνέχεια κάθισε στα σκαλιά που οδηγούν στο υπόγειο και με ένα μαχαίρι αφαίρεσε τα κάδρα. Οι κινήσεις του (φορούσε σκούφο για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του) καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας της Πινακοθήκης. Σύμφωνα με μια εκδοχή, στην «επιχείρηση» είχε πάρει μέρος και δεύτερο άτομο σε ρόλο τσιλιαδόρου.
«Τα κλεμμένα έργα τέχνης έχουν πιθανόν καταλήξει σε κάποια ιδιωτική συλλογή. Ο μόνος τρόπος να τα εντοπίσουμε είναι εάν σε ανύποπτο χρόνο αλλάξουν χέρια» παρατήρησε αξιωματικός με γνώση της πορείας των ερευνών.
kathimerini.gr