5 Μαΐ 2014

Ξέρατε ότι...

...ο Μιχαήλ Άγγελος ζωγράφισε τον Θεό σαν ένα μεγάλο εγκέφαλο στην Καπέλα Σιξτίνα;

Σύμφωνα όμως με τον Καθηγητή ...
απο το Πανεπιστήμιο του Yeshiva δεν ήταν ο μοναδικός συμβολισμός που έκανε ο Καλλιτέχνης αλλά τα έργα του βρίθουν απο Εβραικούς μυστικιστικούς συμβολισμούς.

Γνωρίζουμε ότι ο Μιχαήλ Άγγελος έμενε για λίγο καιρό με έναν Πολιτικό τον Lorenzo de’ Medici που ήταν μέλος στην αίρεσης της Καμπάλα. Ο Μιχαήλ Άγγελος επίσης δεν δίσταζε να πετάει καρφιά για την Καθολική Εκκλησία σε κάθε έργο του.

Στην καμπάλα το Εβραικό γράμμα γκιμέλ συμβολίζει την δικαιοσύνη και την τιμωρία. Εδώ στην Καπέλα Σιξτίνα το γράμμα γκίμελ απεικονίζει τον Δαυίδ που αποτελειώνει τον Γολιάθ.

Σε μια άλλη σκηνή η Ιουδήθ κουβαλάει μαζί με την υπηρέτρια της το κεφάλι του Στρατηγού των Ασσηρίων Χολοφέρνη, σχηματίζουν το Εβραικό γράμμα τσέτ που αντιπροσωπεύει την αγάπη και την ευγένεια.



Στην Καπέλα Σιξτίνα ο Θεός δείχνει να καταλαμβάνει το δεξί μέρος του εγκεφάλου που αντιπροσωπεύσει το Καμπαλικό τσόκχμα που σημαίνει σοφία.


Άλλοι Ιστορικοί τέχνης υποστηρίζουν ότι η γυναίκα που αγκαλιάζει ο Θεός στην Καπέλα Σιξτίνα είναι μια ιερή φιγούρα της Καμπάλα, η Shekhinah.


Μερικοί υποστηρίζουν ότι ο Μιχαήλ Άγγελος ήθελε η Καθολική Εκκλησία να αγκαλιάσει την Εβραική κοινότητα και υπάρχουν σημάδια για αυτό. Κάθε Χριστιανική απεικόνιση του απαγορευμένου φρούτου το δείχνει σαν μήλο, ο Μιχαήλ Άγγελος χρησιμοποίησε την Συκιά καθώς αυτό το δέντρο περιγράφει η Παλαιά Διαθήκη σαν τον καρπό του απαγορευμένου φρούτου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο