18 Μαΐ 2014

Σαν σήμερα το 1902 ανακαλύφθηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Δείτε το βίντεο

- Το 2016 θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ!

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων εκτίθεται σήμερα και μέχρι 29 Ιουνίου 2014 στη...
μεγάλη περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η έκθεση έχει 378 εκθέματα από το πλοίο, τους θησαυρούς που μετέφερε και τον περίφημο μηχανισμό. Ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων θα εκτεθούν στο δυτικό κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης (National Gallery of Art) της Ουάσινγκτον το 2016.

Η ανέλκυση του αποτελεί την απαρχή της ενάλιας αρχαιολογίας στην Ελλάδα!

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε από σφουγγαράδες της Σύμης και τον ίδιο χειμώνα ξεκίνησε η ανέλκυση του. Το 1976 πραγματοποιήθηκε νέα επιχείρηση ανέλκυσης αρχαιοτήτων από το ναυάγιο των Αντικυθήρων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με τον ωκεανογραφικό σκάφος «Καλυψώ», του Ζακ Υβ Κουστώ. Το πλοίο υποστηρίζεται ότι ήταν ρωμαϊκής προελέσεως και μετέφερε σπουδαία έργα τέχνης από τη Ρόδο ή τη Μικρά Ασία. Ναυάγησε κατά το 2ο τέταρτο του 1ου αιώνα π.Χ.

Το φορτίο του χρονολογείται στην ύστερη ελληνιστική περίοδο εκτός από το ίσως σημαντικότερο έργο τέχνης του ναυαγίου, το χάλκινο άγαλα του λεγόμενου Εφήβου των Αντικυθήρων που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. Οι σπουδαίοι, ακόμα και για την εποχή, θησαυροί του ναυαγίου περιλαμβάνουν άγαλμα του Ερμή, γλυπτό φιλοσόφου (ανδριάντας του «Φιλοσόφου των Αντικυθήρων»), περίτεχνα γυάλινα βάζα, ενώτια, νομίσματα και ανάκλιντρα. Εκτός αυτών, ανασύρθηκαν περισσότεροι από 200 αμφορείς και άλλα αντικείμενα όπως λυχνάρια, βυθόμετρο της εποχής, σκεύη κ.α.

Το σημαντικότερο όμως εύρημα αποτελεί ο Μηχανισμός, του οποίου σώζονται 7 μεγάλα θραύσματα και πλήθος μικρότερων. Η ακριβής θέση τους και η αρχική δομή του Μηχανισμού αποτελεί αντικείμενο συνεχούς έρευνας ακόμα και σήμερα! Μόλις πριν από λίγα χρόνια αποκαλύφθηκε και απεικονίστικέ το εσωτερικό του από σύγχρονα εργαλεία 3D σάρωσης.

Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο μηχανισμό που περιλαμβάνει 30 οδοντωτούς τροχούς καθώς επίσης κλίμακες, άξονες και δείκτες. Στην επιφάνεια του υπάρχουν επιγραφές στα ελληνικά για αστρονομικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς. Επιμέρους επιγραφές αφορούν οδηγίες χρήσης του οργάνου. Η κατασκευή του ανάγεται στο β’ μισό του 2ου αι. π.Χ.

Αποτελεί τον αρχαιότερο, πολυσύνθετο αστρονομικό φορητό υπολογιστή, με τον οποίον προσδιορίζονταν οι ακριβείς θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης για κάθε μέρα του χρόνου. Η ακρίβεια εξασφαλίζοταν ανεξάρτητα από ημέρα και έτος μέσω σπείρας μετωνικού κύκλου που συντεριάζει τους ηλιακούς με τους σεληνιακούς κύκλους για μια περίοδο 19 ετών. Επίσης, χρησιμοποιούνταν για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης, για την τήρηση ενός πολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων που πραγματοποιούνταν στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στη Νεμέα, στην Ισθμία και στη Δωδώνη.

‘Οπως αναφέρεται στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η τεχνολογία του, η οποία παραπέμπει στους διαδόχους του Αρχιμήδη και τη Σχολή του Ποσειδωνίου στη Ρόδο, είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της φιλοσοφίας και των θετικών επιστημών, που είχε συντελεστεί στον ελλαδικό χώρο μέχρι εκείνη την εποχή. Στηρίχθηκε σε γνώσεις της Ελληνιστικής Εποχής (αστρονομικές σταθερές & μηχανικό σχεδιασμό). Ο Μηχανισμός αποτελεί μαρτυρία για την αστρονομική, μαθηματική και μηχανική ιδιοφυΐα των αρχαίων Ελλήνων την εποχή αυτή.

Δείτε το σχετικό βίντεο για το ναυάγιο, το μηχανισμό και τις σύγχρονες προσπάθειες αναπαραγωγής των αρχαίων υπολογισμών του

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο