6 Μαΐ 2014

Πέθανε ο ευνοούμενος των Ναζί, που "εξαφάνισε" 1400 έργα τέχνης

Έφυγε από τη ζωή στα 81 χρόνια ο Cornelius Gurlitt στο σπίτι του οποίου οι Γερμανικές αρχές είχαν βρει περισσότερα από 1400 έργα τέχνης.

Στο σπίτι του 81χρονος που ήταν ευνοούμενος των Ναζί βρέθηκαν εκατοντάδες πίνακες, μεταξύ των οποίων.... έργα μεγάλων ζωγράφων όπως οι Πικάσο, Ματίς και Σαγκάλ, οι οποίοι είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί ή είχαν πωληθεί από τους Εβραίους όταν αυτοί προσπαθούσαν να γλιτώσουν από το ναζιστικό καθεστώς.

Σύμφωνα με το Focus, ο πατέρας του 80χρονου, που φυλούσε τους πίνακες αυτούς στο διαμέρισμά του, ήταν ένας διάσημος Γερμανός συλλέκτης, ο Gurlitt, ο οποίος είχε αγοράσει τους πίνακες τις δεκαετίες του ’30 και του ’40.

Τα έργα αυτά τα είχαν είτε κατασχέσει οι Ναζί από Εβραίους και τα είχαν στην συνέχεια πουλήσει, είτε είχαν πωληθεί σε χαμηλές τιμές από Εβραίους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν την ζωή τους από τους Ναζί. Είτε ακόμη είχαν κατασχεθεί από το Τρίτο Ράιχ επειδή θεωρούνταν «εκφυλισμένη τέχνη» – σε αντίθεση με την επίσημη τέχνη που εκτιμούσε ο Χίτλερ – και είχαν πωληθεί επίσης στην συνέχεια από τους Ναζί.

Για σχεδόν 50 χρόνια, ο γιος του Gurlitt τ, ένας μοναχικός άνεργος, φύλαγε τους πίνακες αυτούς σε σκοτεινά δωμάτια του διαμερίσματός του. Κατά το πέρας των ετών, πούλησε ορισμένους από αυτούς που είχε στην κατοχή του και έζησε με το κέρδος που είχε από τις πωλήσεις αυτές.

Πηγή:BBC

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο