17 Μαΐ 2014

Ρίχνοντας μια ματιά στο μουσείο για την 11η Σεπτεμβρίου

Το Memorial Museum βρέθηκε αντιμέτωπο με βαθύ ερώτημα. Πως «απεικονίζεις», πως επαναφέρεις τη μνήμη από ένα ιδιαίτερα τραυματικό γεγονός, ερώτημα το οποίο το βάσάνισε πολύ.

Αυτός είναι... εν μέρει ο βασικός λόγος που έχει καθυστερήσει τόσο πολύ να ξεκινήσει το μουσείο, το οποίο σχεδιάστηκε από το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Snohetta.

Υπήρξαν αγωγές τόσο από τις οικογένειες θυμάτων όσο και από θρησκευτικές ομάδες, ενώ δημιουργήθηκε τεράστια δυσκολία στην άντληση κεφαλαίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καθυστερήσεις στην κατασκευή και έτσι σταμάτησε όλο το κτίριο του μουσείου.

Μετά τα εμπόδια χρόνων, το μουσείο, αφιερωμένο στην 11η Σεπτμεβρίου, θα ανοίξει τελικά σε μία ειδική τελετή παρουσία του προέδρου Ομπάμα, ενώ για το κοινό ανοίγει την ερχόμενη Τετάρτη.



«Θέλουμε αυτό το μουσείο για να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος,» δηλώνει ο Joe Daniels, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Memorial Foundation, στη Wall Street Journal. Και συνεχίζει:

«Η έννοια του «ήταν αυτοί που είμαστε» είναι τόσο σημαντικό εάν θέλουμε ν α προλάβουμε κάτι τέτοιο και να μη συμβεί ξανά», υπογράμμισε.


Στο μουσείο εκτίθενται μεταξύ άλλων απομεινάρια από την καταστροφή, συμπεριλαμβανομένων και τα απομεινάρια από τους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, καμένα τμήματα του αεροπλάνου, μια οθόνη βιτρίνα καλυμμένη με στάχτη, ταμπέλες αλλά και μηνύματα.


Το μουσείο διαθέτει επίσης συγκινητικά ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο κλιπ από την καταστροφή.


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο