Στη Θεσσαλία εδώ και χρόνια έχουν εντοπιστεί -και εν μέρει ανασκαφεί- αρκετά λουτρά, κυρίως των ρωμαϊκών χρόνων αλλά και παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων.
Αυτό αναφέρουν στο... Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης, αρχαιολόγος, επίτιμος διευθυντής ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και η Νεκταρία Αλεξίου, αρχαιολόγος της ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με αφορμή την παρουσίαση σχετικής εργασίας στο 3ο Αντάμωμα των Καραγκούνηδων που πραγματοποιείται στα Φάρσαλα.
Σε ό,τι αφορά τα λουτρά στη Θεσσαλία, ο κ. Χατζηαγγελάκης αναφέρεται σε παλιότερα ευρήματα, όπως στη Λάρισα, όπου από την ΙΕ΄ ΕΠΚΑ ανασκάφηκαν δυο μεγάλα συγκροτήματα λουτρών με ψηφιδωτά δάπεδα, υπόκαυστα, υδραυλικές εγκαταστάσεις και μαρμάρινους λουτήρες που χρονολογούνται στους αυτοκρατορικούς χρόνους.
Στον αρχαιολογικό χώρο των Νερόμυλων Αγιάς ανασκάφηκε βαλανείο που πιθανόν έχει σχέση με τον Ασκληπιό και τη λατρεία του. Τα Ασκληπιεία και τα λουτρά ήταν κτισμένα σε σημεία φυσικής ομορφιάς, κοντά σε φυσικά νερά και σε πηγές.
Επίσης, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Τρίκκης αποκαλύφθηκε από την ΙΕ΄ ΕΠΚΑ λουτρικό συγκρότημα ρωμαϊκών χρόνων.
Στο χωριό Ρίζωμα των Τρικάλων, σε αυλή μέσα στο χωριό, ο ίδιος διαπίστωσε τμήματα από εγκατάσταση λουτρού ρωμαϊκών χρόνων.
Στη Μητρόπολη Καρδίτσας στη δεκαετία 1990 από την ΙΓ΄ ΕΠΚΑ ανασκάφηκε εν μέρει τμήμα λουτρών, με τη θαυμαστή παράσταση, την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, σε ένα από τα ψηφιδωτά δάπεδα.
Στην Ανάβρα Καρδίτσας σε οικόπεδα και αυλές οικιών εντοπίστηκαν στοιχεία λουτρικής εγκατάστασης.
Στην εθνική οδό Καρδίτσας-Λαμίας, στον κόμβο του Αγ. Βησσαρίου είχε ανασκαφεί στο παρελθόν λουτρό της οθωμανικής εποχής.
Η παράδοση της λήψης λουτρών από τους κατοίκους της περιοχής συνεχίζεται με τα δημόσια λουτρά της Λουτροπηγής, της Καίτσας κ.ά.