Βρυξέλλες: Ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας βρίσκονται στο επίκεντρο της ψηφιακής επανάστασης στην Ευρώπη και για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές τους, η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει...
να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να διασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες και τα κίνητρα, ώστε να ευδοκιμήσει η δημιουργικότητα.
να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να διασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες και τα κίνητρα, ώστε να ευδοκιμήσει η δημιουργικότητα.
Αυτό είναι βασικό μήνυμα που θα περάσει η Επίτροπος αρμόδια για τον πολιτισμό Ανδρούλλα Βασιλείου, κατά τη συμμετοχή της στο Φόρουμ Chaillot με θέμα «Το μέλλον του πολιτισμού, το μέλλον της Ευρώπης» αύριο στο Παρίσι.
Στην εν λόγω εκδήλωση, που διοργανώνεται από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, θα συζητηθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται από την ψηφιακή επανάσταση, το μέλλον των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η χρηματοδότηση των δημιουργικών τομέων και ο ρόλος του πολιτισμού ως πηγή κοινωνικής ένταξης. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ θα λάβουν επίσης μέρος Υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, της έρευνας και των ΜΚΟ.
Μιλώντας ενόψει της επίσκεψής της, η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η ψηφιακή εποχή έχει αλλάξει τον τρόπο δημιουργίας, διάδοσης και πρόσβασης στον τομέα του πολιτισμού. «Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας πρέπει να βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να παραμείνει στην ηγετική θέση της όσον αφορά την παραγωγή ποιοτικού περιεχομένου και να διατηρήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτό, αλλά χρειάζονται περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να προωθήσουν το επιχειρηματικό πνεύμα και να προσεγγίσουν το κοινό πέρα από τα εθνικά σύνορα.
Το κοινοτικό πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», με προϋπολογισμό ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποσκοπεί να βοηθήσει τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση. Θα τους δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την πρόκληση, ώστε να διεισδύσουν σε αγορές που εξακολουθούν να είναι σε κάποιο βαθμό κατακερματισμένες σε εθνικό και γλωσσικό επίπεδο, να βελτιώσουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, καθώς και να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη χάραξη πολιτικής, καθιστώντας ευκολότερη την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών.
Πέρα από τη χορήγηση σημαντικής υποστήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», η Επιτροπή θα ξεκινήσει επίσης ένα νέο μηχανισμό χρηματοδοτικών εγγυήσεων το 2016, ο οποίος θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις και οργανώσεις του δημιουργικού τομέα να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποσό έως 750 εκατ. ευρώ με τη μορφή τραπεζικών δανείων.
Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ