Κίνδυνο καθίζησης αντιμετωπίζουν οι γέφυρες στο Παρίσι, από το βάρος των περίπου 700.000 «κλειδαριών της αγάπης», που είναι σήμα-κατατεθέν της γαλλικής πρωτεύουσας...
Σύμφωνα με τον Guardian, οι «κλειδαριές της αγάπης», οι οποίες φέρουν χαραγμένα τα αρχικά των ερωτευμένων ζευγαριών, κυρίως τουριστών, που τις τοποθετούν επάνω στις γέφυρες αφού πρώτα πετάξουν μακριά το κλειδί (σ.σ: συμβολική απόδειξη της αιώνιας αγάπης του ζευγαριού), έχουν γίνει ένα από τα εμβλήματα της πόλης μαζί με τον πύργο του Άιφελ και τα μικροσκοπικά μπιστρό.
Ωστόσο, οι επικεφαλής μιας νέας καμπάνιας ζητούν την απαγόρευσή τους υποστηρίζοντας ότι απειλούν σοβαρά την υποδομή της πόλης.
Η καμπάνια “No Love Locks” άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο με πρωτοβουλία δύο Αμερικανίδων που ζουν μόνιμα στο Παρίσι. Οι δύο γυναίκες φοβούνται ότι οι γέφυρες δεν θα αντέξουν το βάρος των περίπου 700.000, όπως εκτιμάται, κλειδαριών ενώ απειλούν με τραυματισμό όσους διασχίζουν με ποταμόπλοια τον ποταμό Σικουάνα.
Η παράδοση των «κλειδαριών της αγάπης» άρχισε από τις πεζογέφυρες Pont des Arts και Pont de l’Archevêché και σιγά-σιγά επεκτάθηκε σε όλες τις γέφυρες που διασχίζουν τον γαλλικό ποταμό, ακόμη και έξω από το κέντρο του Παρισιού.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι μόνο στην Pont des Arts το συνολικό βάρος τους ξεπερνά τους 93 τόνους. «Κάθε δύο εβδομάδες οι αρχές της πόλης αντικαθιστούν την κατασκευή όπου τοποθετούνται οι κλειδαριές και δύο εβδομάδες μετά είναι και πάλι γεμάτη. Δυστυχώς, η απαγόρευσή τους είναι η μόνη λύση», λέει η Ανσέλμο, η μία εκ των εμπνευστών της καμπάνιας, στον Guardian.
Η καμπάνια έχει συγκεντρώσει, μέχρι στιγμής, περισσότερες από 1.700 υπογραφές. Οι αντιδράσεις των Παριζιάνων είναι, πάντως, ποικίλες. Κάποιοι εμφανίζονται έκπληκτοι, άλλοι αδιαφορούν, μερικοί ωστόσο αντιδρούν έντονα. «Λαμβάνουμε αρκετά e-mail μίσους», παραδέχεται η Ανσέλμο, «κάποιοι μας αποκαλούν πικρόχολες γεροντοκόρες».
Πολλοί είναι πάντως εκείνοι που συμμερίζονται τις ανησυχίες των δύο γυναικών επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες που διασχίζουν με ποταμόπλοια τον Σικουάνα κινδυνεύουν να πέσει στο κεφάλι τους κάποιο από τα βαριά αντικείμενα που κρέμονται στις γέφυρες.
Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του δήμου των Παρισίων, ενώ αναγνωρίζεται ως θετική η ιδέα πίσω από τις κλειδαριές, οι τουρίστες ενθαρρύνονται, αντί για κανονικές κλειδαριές, να στέλνουν ψηφιακές «e-love» κλειδαριές επισημαίνοντας πως «Αν η παράδοση αυτή συνεχίζει να αυξάνει σε δημοφιλία και προκαλέσει υπερβολική ζημιά στα μνημεία της πόλης, θα αναζητηθούν λύσεις σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος».
Τουλάχιστον, οι Αρχές επισημαίνουν ότι θα το κάνουν «χωρίς να πληγώσουν όσους σφράγισαν την αιώνια αγάπη τους επάνω στις παριζιάνικες γέφυρες».