2 Απρ 2014

Το 2015, στη Μητροπόλεως 44, το Μουσείο Μαρία Κάλλας

Η ίδια η μαγική φωνή της Μαρίας Κάλλας, όπως αποτυπώνεται μέσα από τις αξέχαστες ερμηνείες, τις ομιλίες της και τις συνεντεύξεις-ντοκουμέντα, θα είναι οδηγός των επισκεπτών στο Μουσείο για τη Μαρία Κάλλας που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το 2015 σε κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44. 

 Η πρώτη παρουσίαση... της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» έγινε σήμερα κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου στο κτίριο που θα φιλοξενήσει το μουσείο.

Πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44, διατηρητέο από το 1985, που αγόρασε ο δήμος Αθηναίων το 2010. Το κτίριο έχει εμβαδόν 1.070 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. Για τη δημιουργία του Μουσείου θα γίνουν μικρής κλίμακας μετατροπές στο κτίριο. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής του στο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το 2015. «Το μουσείο αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πόλη για να τιμήσει αυτή την εξαιρετική ερμηνεύτρια, τη μεγάλη ντίβα της όπερας. Πρόκειται για ένα μουσείο που δεν απευθύνεται μόνο στους θαυμαστές της όπερας, αλλά κυρίως σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την όπερα», εξήγησε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Καμίνης.

Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» θα διαχειρίζεται ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, ενώ η δημιουργία του έχει ανατεθεί στην «Τεχνόπολις». Για να δρομολογηθεί η στέγαση του μουσείου στο κτίριο, η δημοτική αρχή προχώρησε πρώτα σε λύση σύμβασης που είχε υπογράψει ο προηγούμενος δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, με τον πρόεδρο του ΔΣ του Θεατρικού Μουσείου, Κώστα Γεωργουσόπουλο, για δεκαετή παραχώρηση του κτιρίου στο Θεατρικό Μουσείο. «Συναντήθηκα με τον κ. Γεωργουσόπουλο πριν από ενάμιση χρόνο και τον ρώτησα για τη χρήση του χώρου. Μου είπε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για αξιοποίηση του κτιρίου, οπότε σκεφτήκαμε ότι δεν πρέπει το κτίριο να μένει έτσι και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους αναζωογόνησης του κέντρου της πόλης», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει καταθέσει αίτημα στο ΝΑΤ και περιμένει την απάντησή του για μακροχρόνια μίσθωση της κατοικίας της Μαρίας Κάλλας στην οδό Πατησίων, προκειμένου να στεγαστεί εκεί η μουσική ακαδημία, που έχει οραματιστεί η υψίφωνος Βάσω Παπαντωνίου. 

Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας»

Τη μουσειολογική μελέτη για το Μουσείο «Μαρία Κάλλας», που δώρισε στο δήμο ιδιώτης, εκπόνησαν και παρουσίασαν σήμερα οι μουσειολόγοι Ανδρομάχη Γκαζή και Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου με τη συνδρομή του μουσικολόγου Αλέξανδρου Χαρκιολάκη. Πώς διαχειρίζεται κανείς την κληρονομιά μιας τόσο μεγάλης προσωπικότητας με φρέσκο τρόπο; Αυτό ήταν το κύριο ερώτημα που κλήθηκαν να επιλύσουν οι μελετητές του μουσείου. «Πρώτος στόχος μας ήταν να αφήσουμε τον επισκέπτη να βυθιστεί στη φωνή και την ερμηνεία της Κάλλας», εξήγησε η κ. Γκαζή. Έτσι, βασικός κορμός του βιωματικού μουσείου θα είναι η ίδια η φωνή της Μαρίας Κάλλας. Ήδη από τον ανελκυστήρα τούς επισκέπτες θα υποδέχεται ένα σπάνιο ντοκουμέντο, στο οποίο η Μαρία Κάλλας μιλά στη μητρική της γλώσσα κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1957.

Η πρώτη στάση των επισκεπτών θα γίνεται στο δεύτερο όροφο, όπου θα κυριαρχεί η θεατρικότητα. Στο σκουρόχρωμο και υποφωτισμένο φουαγέ ο επισκέπτης θα μυείται στο τι είναι όπερα. Στη συνέχεια θα περιηγείται στα σκηνικά σημαδιακών ρόλων της Μαρίας Κάλλας: της Νόρμας, της Τόσκας και της Βιολέτας από την Τραβιάτα, αλλά και σε ένα διαφορετικό ρόλο της: ως καθηγήτριας στη Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης. «Ο επισκέπτης θα μπαίνει σε ένα μυστικιστικό σύμπαν, όπου κυριαρχεί η φωνή της, θα μεταφέρεται σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η εικόνα και η εκφραστική της δεινότητα, για να προχωρήσει σε ένα πιο αλέγκρο και οικείο περιβάλλον, σαν στα άδυτα του χώρου της, όπου μέσα από μια εικαστική προβολή θα υπάρχει η διαρκής προσμονή της εμφάνισης των ηθοποιών», υπογράμμισε η κ. Κουτσουδάκη-Γερολύμπου.


Στη συνέχεια και μέσω του κλιμακοστασίου ο επισκέπτης θα πηγαίνει στον πρώτο όροφο. Εκεί θα παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, κατά την οποία έζησε η Κάλλας. Στους τοίχους θα τρέχει χρονολογική αφήγηση της ζωής και της καριέρας της. Φράσεις, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, εκθέματα και διαδραστικές εφαρμογές θα πλαισιώνουν αυτή την αφήγηση, ενώ συχνά ο επισκέπτης θα καλείται να ανακαλύψει ο ίδιος τις πληροφορίες. Στο κέντρο της αίθουσας θα δεσπόζουν και δύο νησίδες: η μία με επιμέρους θεματικές, ανεξάρτητες από τη χρονολογική αφήγηση, και η δεύτερη αφιερωμένη στην εμβληματική ερμηνεία της Μήδειας από τη Μαρία Κάλλας. Επίσης, θα προσεγγίζεται η μετά θάνατον διαχείριση του μύθου της Μαρίας Κάλλας, ενώ θα εκτίθενται και εικαστικά έργα εμπνευσμένα από αυτήν. Η πλειοψηφία των εκθεμάτων θα προέρχεται από τη συλλογή της «Τεχνόπολις», ενώ στόχος του δήμου είναι το μουσείο να εμπλουτίζεται με δανεισμούς και δωρεές αντικειμένων από συλλέκτες και φορείς. Το Μουσείο θα συμπληρώνουν ένα θεματικό πωλητήριο και ένα καφέ με την ονομασία «La Divina», στο ισόγειο. Επίσης, στον τρίτο όροφο θα υπάρχουν βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μικρές συναυλίες και ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της «Τεχνόπολις», Αγγελική Αντωνοπούλου, σύμφωνα με μελέτη βιωσιμότητας που εκπονήθηκε, τα λειτουργικά έξοδα του μουσείου θα καλύπτονται από τα εισιτήρια και τα έσοδα του πωλητηρίου, του καφέ και του χώρου των εκδηλώσεων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο