Η θεατρική ομάδα του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο του Δήμου Αμαρουσίου σας παρουσιάζουν την θεατρική παράσταση του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Το μεγάλο μας τσίρκο".
Την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 στο ...Αμφιθέατρο Υπουργείου Υγείας. Κηφισίας 39, Μαρούσι και Ώρα: 20:00
Είσοδος ελεύθερη
-------------------------------------------------------------
Σκηνοθεσία: Αντώνης Περπινιάς
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Κοσκόρου-Παλαμίδη
-------------------------------------------------------------
"Το μεγάλο μας τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη - έργο σταθμός για τα ελληνικά θεατρικά δρώμενα- σηματοδότησε μια ολόκληρη γενιά και ταυτίστηκε με τον αντιδικτατορικό αγώνα και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Πρόκειται για μια ιστορική θεατρική αναπαράσταση της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, τον Όθωνα και τους υπόλοιπους κυβερνήτες της Ελλάδας, ως την Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του '40 και την κατοχή. Οι σκηνές του έργου, μέσα από την αναπαράσταση των ιστορικών στιγμών της Ελλάδας, είναι άλλοτε σατιρικές, άλλοτε στοχαστικές, αλλά πάντοτε αιχμηρές, εντείνουν τη συναισθηματική φόρτιση με καταλυτικές μουσικές γέφυρες, από όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής, ανάμεσα σε κάθε θεατρικό απόσπασμα. Σπουδαίοι άνθρωποι της τέχνης, στη πιο δημιουργική κορύφωση τους συναντιούνται σ' αυτό το υπέροχο έργο. Ο Ι. Καμπανέλλης και ο Στ. Ξαρχάκος έγραψαν τα κείμενα και τη μουσική. Η Τζ. Καρέζη, Ο Κ. Καζάκος, ο Ν. Ξυλούρης τα δρώντα πρόσωπα της σατυρικής αυτής τραγωδίας. Τα σκηνικά δοσμένα από τον Ευγ. Σπαθάρη.
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις 22 Ιουνίου του '73 στο θέατρο "Αθήναιον", σε μια εποχή που το δικτατορικό καθεστώς έδειχνε το σκληρό του πρόσωπο. Πάνω από 400.000 θεατές σε Αθήνα και επαρχία παρακολούθησαν το έργο. Οι παραστάσεις του ήταν στην ουσία οι μαζικότερες μέχρι το Πολυτεχνείο- πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ο χώρος του θεάτρου γίνεται χώρος μυσταγωγίας όπου κάθε βράδυ γεμίζει από κόσμο που έρχεται για να διαδηλώσει, να κλάψει, να γελάσει, να διεκτραγωδήσει την πικρή του ζωή. Όταν ο Ιάκωβος Καμπανέλης έγραφε το μεγάλο έργο του "Το Μεγάλο Μας Τσίρκο" δεν φανταζόταν ότι ακόμα και σήμερα θα ήταν τόσο επίκαιρο...