Είσαι σημαίνον πρόσωπο, τα έχεις κάνει όλα σωστά στη ζωή, απολαμβάνεις φήμη ζηλευτή και ετοιμάζεσαι τώρα να εγκαταλείψεις τα εγκόσμια.
Περιμένεις λοιπόν οι άνθρωποι να μνημονεύσουν το όνομά σου, κάποιες χιλιάδες να... λυπηθούν κιόλας, με τις δημόσιες εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπό σου να μην έχουν τελειωμό.
Αμ δε! Γιατί αν έχεις τύχη διάβαινε και αν δεν έχεις… περίμενε.
Κι έτσι στις διασημότητες αυτές δεν αφιερώθηκε καν μια ολόκληρη μέρα ειδησεογραφικής κάλυψης, καθώς είχαν την ατυχία την ίδια ακριβώς μέρα να πεθάνει ακόμα μεγαλύτερη διασημότητα, σαν από καπρίτσιο της πάντα παιχνιδιάρας μοίρας.
Ας δούμε λοιπόν 5 ξακουστές περιπτώσεις τελευταίας μέρας που επισκιάστηκαν από ακόμα ξακουστότερους θανάτους…
Ο θρυλικός ηθοποιός και μέλος του αχτύπητου κωμικού συγγενολογιού των αδελφών Μαρξ, των ανθρώπων που άλλαξαν τη χολιγουντιανή κωμωδία δηλαδή, πέθανε στις 19 Αυγούστου 1977 σε ηλικία 86 ετών. Παρά το γεγονός ότι είχε αποσυρθεί επισήμως από τη δημόσια ζωή στα τέλη της δεκαετίας του ’60, θα λάμβαναν χώρα στα σίγουρα εκτενή αφιερώματα στη ζωή και το έργο του σπουδαίου κωμικού, αν λίγες μέρες πρωτύτερα δεν συνέβαινε αυτό…
Στις 16 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, ο βασιλιάς του ροκ εν ρολ πέθανε αναπάντεχα, σε ηλικία 42 ετών. Την προηγουμένη μάλιστα του θανάτου του Μαρξ έλαβε χώρα η κηδεία του Έλβις Πρίσλεϊ, κάτι που σήμαινε τον ταυτόχρονο θάνατο ακόμα και της είδησης για τον χαμό του. Και πώς θα μπορούσε εξάλλου να συμβεί διαφορετικά, αφού τα ερωτήματα για τον χαμό του «βασιλιά», οι θεωρίες συνωμοσίας αλλά και οι φήμες του σκανδαλοθηρικού Τύπου ότι ήταν ακόμα εν ζωή θα μονοπωλούσαν τα μέσα για περισσότερο από έναν χρόνο. Κι έτσι δεν έμεινε χώρος στα media παρά για δυο-τρεις καλές λέξεις για τον σπουδαίο κωμικό…
Μια από τις περίφημες «Αγγέλους του Τσάρλι» και σεξοβόμβα της δεκαετίας του ’70 έχανε τη μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο στις 25 Ιουνίου 2009. Κι ενώ θα ήταν η μεγάλη είδηση της ημέρας, κάτι άλλο μεγάλο και ηχηρό συνέβη την ίδια ακριβώς μέρα…
Μιλάμε για τον χαμό που κατέκλυσε το ίντερνετ και λίγο έλειψε να το ρίξει κιόλας! Στις 25 Ιουνίου 2009 αυτό που έμοιαζε αρχικά με άλλη μια ανυπόστατη φήμη της ηλεκτρονικής μας ζωής αποδείχθηκε αληθές, αφήνοντας τον κόσμο εμβρόντητο και γεμάτο ερωτήματα. Άλλος ένας «βασιλιάς», αυτή τη φορά της ποπ, άφηνε τον μάταιο τούτο κόσμο στο σπίτι του, διαλύοντας τον μύθο του αιώνια εφήβου που τον είχε συνηθίσει ο ντουνιάς. Κι έτσι οι ειδήσεις για τον θάνατο του αλλοτινού sex symbol έδωσαν απρόοπτα τη θέση τους στη μαζική υστερία για το οριστικό τέλος του Μάικλ Τζάκσον…
Ο περίφημος συγγραφέας της σειράς βιβλίων «Τα Χρονικά της Νάρνια» πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια στις 22 Νοεμβρίου 1963. Κι ενώ η δουλειά του τιμήθηκε εκτεταμένα από χριστιανικές οργανώσεις για τα ισχυρά χριστιανικά της μηνύματα και ο ίδιος λειτούργησε -αν και κατά λάθος- ως έμπνευση για τον χαρακτήρα Treebeard στο σύμπαν του Τόλκιν «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», το όνομά του δεν θα έπαιζε πρώτη είδηση τη μέρα του θανάτου του. Οποιαδήποτε άλλη μέρα ναι, όχι όμως τη συγκεκριμένη!
Κι αυτό γιατί εκείνη τη μέρα ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι δολοφονούταν στο Ντάλας, εγκαινιάζοντας μια μακρά περίοδο φημών, συζητήσεων και θεωριών συνωμοσίας γύρω από τη δολοφονία που ακούστηκε στα πέρατα του κόσμου. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά στην τηλεοπτική ιστορία που η τηλεόραση μετατράπηκε σε 24ώρη ροή ειδήσεων για τη δολοφονία του Κένεντι, πού χώρος λοιπόν για το ύστατο χαίρε στον Λιούις;
Ως ηθοποιό, τον Τσέχοφ τον θυμούνται οι περισσότεροι από τον ρόλο του στο χιτσκοκικό «Spellbound», για τον οποίο τιμήθηκε με υποψηφιότητα για Όσκαρ Β” Ανδρικού Ρόλου. Ο ίδιος όμως είχε συγγράψει ακόμα και εγχειρίδιο υποκριτικής, το οποίο έχει διαβάσει ο Τζόνι Ντεπ, ενώ ως δάσκαλος δραματουργίας ευτύχησε να δει μαθητές του τους Μέριλιν Μονρό, Άντονι Κουίν, Κλιντ Ίστγουντ, Ηλία Καζάν και Γιουλ Μπρίνερ. Ο μεγάλος δάσκαλος των σταρ λοιπόν πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου 1955 και θα είχε στα σίγουρα δει κάποιο εκτενές αφιέρωμα στην τρέχουσα ειδησεογραφία της ημέρας, αν εκείνη τη στιγμή δεν εγκατέλειπε τα εγκόσμια ο…
Όταν ο Τζέιμς Ντιν άφηνε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο δυστύχημα στις 30 Σεπτεμβρίου 1955, ο κόσμος φάνηκε να σταματά για τον επόμενο χρόνο. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ήταν μόλις 24 ετών, είχε προλάβει να γίνει είδωλο μέσω του «Επαναστάτη χωρίς αιτία» κυρίως, που τον εκτόξευσε στην κορυφή του star system. Κι ενώ πιθανότατα και ο ίδιος θα θεωρούσε ότι η καριέρα του Τσέχοφ ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη δική του, ο δικός του θάνατος είναι που μνημονεύεται ακόμα και σήμερα την αποφράδα αυτή ημέρα…
Ο δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ έμελλε να γίνει ο πρώτος που κατέφυγε στο πολυτελές μέγαρο που θα γινόταν αργότερα γνωστό ως Λευκός Οίκος! Κι ενώ στη ζωή του είδε τα όποια επιτεύγματά του να επισκιάζονται από τις ενέργειες τόσο του προκατόχου όσο και του επιγόνου του στην προεδρία της Αμερικής, το ίδιο έμελλε να συμβεί και στον θάνατό του. Και όχι μόνο γιατί συνέπεσε με την Ημέρα Ανεξαρτησίας (4η Ιουλίου) των ΗΠΑ το 1826, κάτι που θα ήταν από μόνο του ικανό να «εξαφανίσει» την είδηση του χαμού του, αλλά γιατί εκείνη ακριβώς τη μέρα συνέβη και αυτό…
Πέθανε ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον! Κι ενώ ο πρώτος και ο τρίτος πρόεδρος είναι στα στόματα κάθε αμερικανού πολίτη, για τον δεύτερο πρέπει να σκεφτούν λιγάκι πριν τον μνημονεύσουν. Και κάτι ακόμα: το γεγονός ότι Άνταμς και Τζέφερσον ήταν σφοδροί πολιτικοί αντίπαλοι κάνει το όλο θέμα ακόμα πιο πικρόχολο για τον Νο 2 (σε όλα!). Είναι να σε θέλει, ειδάλλως…