Μια... αόρατη σελίδα στη ζωή του βρετανού συγγραφέα βρίσκει κινηματογραφική διέξοδο από τον Ρέιφ Φάινς στην «Αόρατη γυναίκα»
Με μόλις τρεις νέες ταινίες η κινηματογραφική εβδομάδα που αρχίζει σήμερα... δίνει την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να ανακαλύψει σχετικά πρόσφατες ταινίες που δεν έχει προλάβει να δει και που έχουν τις προδιαγραφές για μια καλή κινηματογραφική βραδιά. Ανάμεσά τους το ιαπωνικό οικογενειακό δράμα «Πατέρας και γιος» του Χιροκάζου Κόρε Εντα, η περιπέτεια «Non stop» με τον Λίαμ Νίσον σε φόρμα και φυσικά η αδικημένη ταινία των τελευταίων βραβείων Οσκαρ, η «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς, μια αληθινή ιστορία με την Τζούντι Ντεντς στον ρόλο της αγράμματης γυναίκας που αναζητεί τα ίχνη του χαμένου παιδιού της.
«Αόρατη γυναίκα»
Σε ό,τι αφορά το τρίπτυχο των νέων ταινιών, η ταινία που εύκολα ξεχωρίζει είναι η «Αόρατη γυναίκα» («The invisible woman», Αγγλία, 2013), δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθέτησε ο πρωταγωνιστής της Ρέιφ Φάινς μετά τον «Κοριολανό» (ο Φάινς πρωταγωνιστεί και στην κωμωδία «Grand Budapest Hotel» που επίσης προβάλλεται αυτή την περίοδο στις αίθουσες). Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης υποδύεται τον Κάρολο Ντίκενς (1812-1870), τον βρετανό συγγραφέα των «Μεγάλων προσδοκιών» και του «Ολιβερ Τουίστ» που την εποχή της μεγάλης αναγνώρισής του, όταν ήταν επίσης ηθοποιός και σκηνοθέτης δικών του θεατρικών έργων, παρασύρθηκε από την ομορφιά μιας πολύ νεότερής του γυναίκας (Φελίσιτι Τζόουνς) και ανέπτυξε μαζί της κρυφή σχέση. Ο Φάινς γύρισε μια αξιοπρεπέστατη ταινία στο μοντέλο του κλασικού BBC παλαιότερων εποχών. Στην ταινία τη μητέρα της κοπέλας υποδύεται η πάντα καλή Κριστίν Σκοτ Τόμας, παρτενέρ του Φάινς στον «Αγγλό ασθενή». (Η ταινία προβάλλεται στις αίθουσες ΓΑΛΑΞΙΑΣ l ΑΒΑΝΑ l ΚΗΦΙΣΙΑ l ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS l ΓΛΥΦΑΔΑ l CINERAMA και GAZARTE.)
«Αίσθηση αμαρτίας»
Στην «Αίσθηση αμαρτίας» («A touch of sin», Κίνα 2013), ο κινέζος σκηνοθέτης Ζια Ζανγκ-Κε, ορμώμενος από τέσσερα αληθινά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε αντίστοιχες περιοχές της αχανούς Κίνας, αποπειράται να «ζωγραφίσει» μια γενική εικόνα από τη ζωή της πατρίδας του. Το χαρακτηριστικό στοιχείο που ενώνει τις τέσσερις αυτές ιστορίες είναι η βία. Ολες στάζουν αίμα διότι όλοι οι βασικοί ήρωες κάποια στιγμή ξεσπούν με τη βία απέναντι στην αδικία που τους μπουκώνει. Κάποια πρόσωπα συνδέονται μεταξύ τους, κάποια όχι, και όλη αυτή η βία αναπλάθεται μέσα από εικόνες που γοητεύουν το μάτι, παρά το ότι πολύ συχνά ο Ζια Ζανγκ-Κε παρασύρεται από την ομορφιά τους και ξεχνά τη σημασία του σεναρίου. (Η ταινία προβάλλεται αποκλειστικά στο ΑΣΤΥ.)
«Ο έρωτας είναι το τέλειο έγκλημα»
Τέλος, «Ο έρωτας είναι το τέλειο έγκλημα» («L' amour est un crime parfait») των Αρνό και Ζαν-Μαρί Λαριό είναι ένα ερωτικό ψυχολογικό θρίλερ που θέλει να σκάψει βαθιά μέσα στον διαταραγμένο ψυχισμό ενός ιδιαίτερα δημοφιλούς στις γυναίκες καθηγητή πανεπιστημίου. Οι γυναίκες όμως είναι και ο μεγαλύτερος μπελάς του: από τη νευρωτική αδελφή του (Καρίν Βιάρ) ως το νυμφίδιο που τον πολιορκεί ασυστόλως (Σάρα Φορεστιέ) αλλά και την πανέμορφη μητέρα (Μαϊουέν) μιας «εξαφανισμένης» φοιτήτριάς του. Το σενάριο βασίζεται σε μυθιστόρημα του Φιλίπ Τζιάν και οι επιρροές των σκηνοθετών από το σινεμά του Αλφρεντ Χίτσκοκ είναι εμφανείς, αν και στο σύνολό της η ταινία σε αφήνει αμήχανο γιατί από πολύ νωρίς καταλαβαίνεις ποιος είναι ο δολοφόνος. (Η ταινία προβάλλεται στις αίθουσες ΑΕΛΛΩ CINEMAX l ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX l ΝΙΡΒΑΝΑ CINEMAX l ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ l ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ l ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ l ODEON STAR CITY.
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 12 Μαρτίου 2014