«Επρεπε να διοριστεί ένας πρόεδρος για να μπει το λάδι στην μηχανή» είπε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στο ΒΗΜΑ FM για τον ...πρόσφατο διορισμό του στην θέση του προέδρου του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η θέση του προέδρου άλλωστε παρέμενε ανοιχτή καθότι λόγω της προεκλογικής εκστρατείας του για την δημαρχία Θεσσαλονίκης, ο προηγούμενος πρόεδρος κ. Γιάννης Μπουτάρης είχε παραιτηθεί. Οταν όμως είσαι κινηματογραφιστής και μάλιστα με ταινία «στα σκαριά», το φιλόδοξο έργο για τον Νίκο Καζαντζάκη (1883 - 1957) που αυτή την περίοδο ο κ. Σμαραγδής ετοιμάζει, τα διάφορα «γύρω - γύρω πράγματα μπορούν να κλέψουν εσωτερικό χρόνο» είπε. Ωστόσο, καθότι η «μέσα» πατρίδα του είναι ο κινηματογράφος, «ότι μου ζητήσει ο κινηματογράφος θα το κάνω» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή των Μάκη Προβατά και Γιάννη Ζουμπουλάκη το βράδυ της Τετάρτης 12 Μαρτίου, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του διορισμού του από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σϊγουρα πάντως τα καθήκοντα του προέδρου δεν θα επηρεάσουν στο ελάχιστο την ταινία του Σμαραγδή για τον Καζαντζάκη. «Το σενάριο έχει τελειώσει εδώ και πολύ καιρό» είπε ο σκηνοθέτης ο οποίος έχει πάρει τα δικαιώματα του βιβλίου «Αναφορά στον Γκρέκο» πάνω στο οποίο στηρίζεται. «Αν είχαμε τα χρήματα αύριο το πρωί θα γυρίζαμε.» Επεσήμανε πάντως ότι πρέπει οπωσδήποτε να μπουν ξένες χώρες στην παραγωγή διότι στόχος είναι να γίνουν γυρίσματα στην Γαλλία, στην Αυστρία, στην Γερμανία, στην Ρωσία και στην Κίνα.
Η Κίνα μάλιστα πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ταινία γιατί ο Νίκος Καζαντζάκης έκανε δυο ταξίδια εκεί, το ένα στη δεκαετία του 1930 και το άλλο λίγο πριν πεθάνει. «Στην ουσία σε αυτό το μεγάλο, δεύτερο ταξίδι του προσεβλήθη η υγεία του και αργότερα πέθανε. Εχει όμως μεγάλη σημασία το σημείο όπου εμφανίζεται η Κίνα γιατί εκεί κλείνει την σχέση του με τον Βούδα. Δεν έχω διαβάσει ποτέ στην ζωή μου ωραιότερη περιγραφή των Κινέζων από αυτήν του Καζαντζάκη γραμμένη από τις εμπειρίεςπου είχε μέσα από τις συνεδρίεςτου με τον Μανδαρίνο ξεναγό του. Πράγματα άγνωστα για μένα αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Ο Καζαντζάκης άλλωστε είχε πει _και το λένε και οι Κινέζοι_ ότι άμα ξύσεις έναν Ελληνα θα βρεις από κάτω έναν Κινέζο και αν ξύσεις έναν Κινέζο θα βρεις από κάτω έναν Ελληνα.»
Ο σκηνοθέτης δεν αποκάλυψε ποιους ηθοποιούς θα χρησιμοποιήσει για τον ρόλο του συγγραφέα, είπε όμως ότι η ταινία θα τον παρουσιάζει σε τρεις διαφορετικές ηλικίες. Πρώτον ως παιδί, δεύτερον από 17 μέχρι 30 και τρίτον από 40 ως το τέλος της ζωής του. «Ο ηθοποιός που θα τον υποδυθεί από 17 ως 30 χρονών έχει ήδη "κλειδώσει", όπως επίσης έχουν "κλειδώσει" οι ηθοποιοί που θα υποδυθούν την Ελένη Καζαντζάκη, σύζυγο του συγγραφέα και την Μελίνα Μερκούρη.» Ολοι θα είναι Ελληνες ηθοποιοί και η γλώσσα της ταινίας θα είναι ελληνικά. «Θα κρατήσω ελαφρώς το κρητικό ιδίωμα του Καζαντζάκη» είπε ο σκηνοθέτης.
Σε ότι αφορά τον διορισμό του στην θέση του προέδρου του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο κ. Σμαραγδής είπε ότι αν ο κ. Δημήτρης Εϊπίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δεν τον ζητούσε εγγράφως με εισήγησή του στον υπουργό κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, ενδεχομένως να μην την αναλάμβανε ποτέ. Σημειωτέον ο κ. Σμαραγδής είχε διοριστεί αντιπρόεδρος του φεστιβάλ από τον προηγούμενο υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο. «Προϋπόθεση από μένα και στις δυο περιπτώσεις, του αντιπροέδρου και του προέδρου, ήταν ότι όσο θα έχω τις θέσεις καμία ταινία μου δεν θα προβληθεί στο φεστιβάλ και επίσης δεν θα πληρώνομαι» συμπλήρωσε ο κ. Σμαραγδής. «Εχουν γίνει διάφορα πράγματα στο φεστιβάλ, όχι ευχάριστα ούτε και σωστά, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για δημόσιο χρήμα. Μια δημόσια θέση δεν στην δίνουν για να την κάνεις προσωπικό σου τσιφλίκι και να επιβάλλεις τα προσωπικά σου θέλω.»