10 Φεβ 2014

Γράφει η Ανθή Νταουσάνη

Ακόμα ένα βιβλίο του Φίλιπ Ροθ μεταφέρεται στο σινεμά

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ο Αλ Πατσίνο εξέτασε την πιθανότητα μιας νέας συνεργασίας με τον Μπάρι Λέβινσον (μαζί και στο βραβευμένο «You Don’t Know Jack») για τη...
μεταφορά του βιβλίου του σπουδαίου συγγραφέα Φίλιπ Ροθ «Η Ταπείνωση» κι από τότε τα σχέδια να δούμε τον ηθοποιό που ταυτίσαμε με ρόλους όπως αυτοί του «Σημαδεμένου» ή του «Καρλίτο» να ταπεινώνεται ως βετεράνος ηθοποιός που νιώθει ότι χάνει το ταλέντο του και την όρεξη για ζωή, επανερχόταν στο προσκήνιο, χωρίς να πάρουμε είδηση ότι αυτή η διασκευή του μυθιστορήματος για την οθόνη ήδη ολοκληρώνει γυρίσματα.

Η ταινία πρόσθεσε στο δυναμικό της τη Γκρέτα Γκέργουιγκ του «Frances Ha» στο ρόλο μιας νεότερης γυναίκας που εισβάλλει στη ζωή του γερασμένου στο σώμα και στην ψυχή πρωταγωνιστή, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον του για τη ζωή, αλλά προετοιμάζοντας νομοτελειακά την ολοκληρωτική πτώση του. Μετά το «Ανθρώπινο Στίγμα» και την «Ελεγεία ενός Έρωτα», η «Ταπείνωση», το τελευταίο βιβλίο του πρόσφατα βραβευμένου με το «Booker Prize» συγγραφέα ξαναφέρνει στην οθόνη το μοτίβο του ηλικιωμένου άνδρα που γαντζώνεται επάνω σε μια νεαρή γυναίκα, που δεν αντιπροσωπεύει μόνο ένα αντικείμενο πόθου, αλλά λειτουργεί ως αχτίδα φωτός ανάμεσα στα σύννεφα που γεννά ο φόβος του θανάτου.

Ο Αλ Πατσίνο θα υποδυθεί τον Σάιμον Άξλερ, παλιό σεξπιρικό ερμηνευτή που περνάκρίση αυτοπεποίθησης, τόσο στην καλλιτεχνική, όσο και στην προσωπική ζωή του. Αντιμετωπίζει την κατάθλιψή του στην αγκαλιά μιας κατά 25 χρόνια νεότερής του γυναίκας, που η εκκεντρικότητά της και η αμφισεξουαλικότητά της δεν τον τρομάζουν, αλλά τον ιντριγκάρουν και μαζί και η διαδικασία της αλλαγής της κοντά του. Ανάμεσα σε σεξουαλικούς πειραματισμούς, παιχνίδια ρόλων και νέες εμπειρίες, η πτώση έρχεται απότομα και ο ήρωας θα αισθανθεί πιο ευάλωτος από ποτέ.

Έχοντας διαβάσει το βιβλίο, μπορεί να μην το κατατάσσουμε στα καλύτερα του συγγραφέα, ωστόσο, η ιδιαίτερη γραφή του 80χρονου σήμερα Ροθ, σαν μεγεθυντικός φακός στις ψυχές των ηρώων του, αλλά και το τολμηρό θέμα (από τις σελίδες του δε λείπουν οι γλαφυρές σεξουαλικές περιγραφές) νομίζουμε ότι έχει το υλικό για μια σπαραχτική ερμηνεία από τον πρωταγωνιστή, αλλά και το χώρο για μια ενδιαφέρουσα γυναικεία παρουσία. Με άλλα λόγια, δε μας κάνει εντύπωση που τα σχέδια για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου ήταν ήδη γνωστά λίγο μετά την κυκλοφορία της «Ταπείνωσης» στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο