28 Φεβ 2014

e-μάχη κατά της πειρατείας στον κινηματογράφο

Οι συντάκτες του νέου νόμου έχουν μεγάλες φιλοδοξίες για το κυνήγι της πειρατείας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη βιομηχανία του κινηματογράφου. 

Ο Κρις Ντοντ, εκπρόσωπος των μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ, συναντήθηκε τον Νοέμβριο με τον... πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για να εκφράσει εκ νέου την ανησυχία της κυβέρνησης Ομπάμα για το πρόβλημα της πειρατείας στην Ισπανία. Στον ορίζοντα ήταν επίσης η ετήσια δημοσίευση της λίστας 301, της Διεθνούς Ενωσης για την Πνευματική Ιδιοκτησία (ΙΙΡΑ), όπου αναδεικνύονται τα πεπραγμένα των «χωρών που ευνοούν την πειρατεία», ένας κατάλογος στον οποίο βρισκόταν η Ισπανία μέχρι πέρυσι.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης πιο γοργές διαδικασίες για το κλείσιμο ιστοσελίδων που θεωρούνται προσβλητικές καθώς και η επιβολή προστίμων σε ιστοσελίδες που κατευθύνουν τους χρήστες τους σε παράνομο περιεχόμενο, σε εταιρείες που λαμβάνουν πληρωμές για πειρατικά sites καθώς και σε όσους διαφημίζονται σε τέτοιες ιστοσελίδες. Επίσης στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκαν και οι ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επεκτείνουν την περίοδο ισχύος των πνευματικών δικαιωμάτων για ηχογραφημένη μουσική από τα 50 στα 70 χρόνια. 

Η Επιτροπή για την Πνευματική Ιδιοκτησία θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 30.000 έως 300.000 ευρώ, αλλά, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, «δεν θα επιδιώκει να φθάσει στα άκρα από την πρώτη φορά».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο