9 Φεβ 2014

Πίσω από κλειστές πόρτες: Σκοτεινά μυστικά αστέρων

Νικόλας Ζώης

Οι καταγγελίες της Ντίλαν Φάροου για σεξουαλική κακοποίηση από τον θετό πατέρα της Γούντι Αλεν έγιναν κυρίαρχο θέμα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα όλη την εβδομάδα που πέρασε. 

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ...ένας αγαπητός και πετυχημένος καλλιτέχνης ενδεχομένως κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό

Το 1978, χρονιά που ο Γούντι Αλεν θριάµβευε στα Οσκαρ µε τον «Νευρικό εραστή», η Κριστίνα, θετή κόρη της Τζόαν Κρόφορντ, κυκλοφόρησε τα αποµνηµονεύµατά της. Εκεί αποκάλυπτε ότι η διάσηµη µητέρα της..., πρωταγωνίστρια µεταξύ άλλων του «Τι απέγινε η Μπέιµπι Τζέιν», έµοιαζε να είχε υιοθετήσει τα τέσσερα παιδιά της, µόνο και µόνο για να τα βασανίσει. Θεωρούσε π.χ. φυσιολογικό να µαλώνει την Κριστίνα επειδή κρεµούσε τα ρούχα της σε φθηνές κρεµάστρες ή να την ξυπνάει µέσα στη νύχτα για να περιποιηθεί τις τριανταφυλλιές. Αλλες φορές, η Τζόαν την έλουζε µε δώρα, µε σκοπό να της τα πάρει πίσω, ή της έκοβε τα µαλλιά όταν ανακάλυπτε ότι είχε χρησιµοποιήσει κρυφά το µέικ απ της. Την ανάγκαζε να αποκαλεί «θείε» τους άνδρες που έφερνε σπίτι, ενώ µια φορά προσπάθησε να τη στραγγαλίσει. Δεν είναι σίγουρο αν τέτοια κακοποίηση οφείλεται και στον αλκοολισµό της ηθοποιού, η Κριστίνα πάντως πόνεσε τόσο, που σε εκείνα τα αποµνηµονεύµατά της, δηµοσιευµένα έναν χρόνο µετά τον θάνατο της Τζόαν Κρόφορντ, έδωσε τον πικρό τίτλο «Αγαπηµένη µαµά».

Τα παραπάνω βέβαια μπορεί και να έμοιαζαν αστεία σε παιδιά όπως η Πόλα Κίνσκι, κόρη του μεγαλομανούς, εκρηκτικού, εθισμένου σε ουσίες, πλούτη και ηδονές και μάλλον μισάνθρωπου ηθοποιού και κατόχου τόσων ακόμα επιθέτων Κλάους Κίνσκι. Οπως αποκάλυψε πριν από έναν χρόνο η εξηντάχρονη σήμερα Πόλα, ο πρωταγωνιστής του «Φιτζκαράλντο» την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν παιδί - και μιλούσε για κανονικό βιασμό. Από τα πέντε της μέχρι τα δεκαεννιά της, αψηφώντας τις αντιστάσεις της ή λέγοντάς της ότι έτσι κάνουν οι πατεράδες όλου του κόσμου. Κυκλοφόρησε κι εκείνη ένα βιβλίο, με τίτλο «Kindermund» («Παιδικό στόμα», σε ελεύθερη μετάφραση), στο οποίο περιγράφει όχι μόνο ασφυκτικές σκηνές κακοποίησης αλλά και εσωτερικές συγκρούσεις ή το ότι αργότερα στις ταινίες δεν μπορούσε να τον δει σαν ηθοποιό επειδή ένιωθε ότι είναι όπως και στο σπίτι, επειδή «στην πραγματικότητα κακοποιούσε τους πάντες».

Η αδελφή της Πόλα, στο μεταξύ, θα έκανε ερωτική σχέση με τον σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι κάπου το 1976, όταν δηλαδή η Ναστάζια Κίνσκι ήταν 16-17 κι εκείνος 43 χρονών. Τον Μάρτιο του 1977, ο σκηνοθέτης συνελήφθη για τον βιασμό της 13χρονης Σαμάνθα Γκέιμερ στη διάρκεια μιας φωτογράφισης, εκείνος όμως αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο δικηγόρος της Γκέιμερ κανόνισε ένα είδος συμβιβασμού που περιλάμβανε την αποδοχή της κατηγορίας της «παράνομης σεξουαλικής επαφής με ανήλικο», ενώ όμως ο σκηνοθέτης δέχθηκε, βλέποντας τις διαθέσεις ενός δικαστή που ίσως ήθελε να εκμεταλλευτεί την υπόθεση, διέφυγε στη Γαλλία, όπου ζει μέχρι σήμερα. Το 1993 αποζημίωσε την Γκέιμερ οικονομικά. Το 2009, συνελήφθη από τις ελβετικές Αρχές, που έπειτα από δίμηνη φυλάκιση τον άφησαν ελεύθερο. Προ μηνών, η 50χρονη πια Γκέιμερ κυκλοφόρησε το βιβλίο «Το κορίτσι: Βγαίνοντας από τη σκιά του Ρόμαν Πολάνσκι», με σκοπό να επαναδιεκδικήσει, όπως έλεγε, την ταυτότητά της. Θα διακοσμούσε το εξώφυλλο με μια εικόνα από εκείνη τη φωτογράφιση, στη διάρκεια της οποίας ο Πολάνσκι είχε πείσει την έφηβη να βγάλει την μπλούζα της, να πιει σαμπάνια, να πάρει ένα υπνωτικό χάπι και να τον συνοδεύσει στο τζακούζι, όπου της έκανε ό,τι της έκανε, ενώ εκείνη έλεγε «όχι». Προ καιρού, ο Πολάνσκι δήλωνε ότι η Σαμάνθα ήταν δύο φορές θύμα: «μια φορά δικό μου και μια του Τύπου».

Εχει γραφτεί, δε, ότι ένας από τους ανθρώπους που λίγο-πολύ πίστευαν ότι ο Πολάνσκι έχει πληρώσει το τίμημά του ήταν η Μία Φάροου. Αυτό που δεν μπόρεσε να πιστέψει η ηθοποιός ήταν οι γυμνές φωτογραφίες τής υιοθετημένης κόρης της, Σουν-Γι, τραβηγμένες από τον σύζυγό της, Γούντι Αλεν. Το 1992 τον χώρισε για αυτό, τον κατηγόρησε επίσης για κακοποίηση της από κοινού υιοθετημένης κόρης τους Ντίλαν όταν εκείνη ήταν επτά ετών, ο εισαγγελέας της υπόθεσης όμως δήλωσε πως δεν υπήρχαν αποδείξεις για την καταγγελία - αν και εκείνος πίστευε πως κάτι είχε συμβεί. Οι κατηγορίες επανήλθαν προ ημερών, όταν η 28χρονη Ντίλαν, με ανοιχτή επιστολή, μίλησε για την κακοποίησή της από τον Αλεν. Εκείνος μέσω εκπροσώπων του χαρακτήρισε την επιστολή «ψευδή και αισχρή». Σήμερα είναι παντρεμένος με τη Σουν-Γι από το 1997, σχέση για την οποία ο Ρόναν Φάροου, ο γιος που ο Αλεν απέκτησε με τη Μία το 1987, έχει δηλώσει: «Είναι ο πατέρας μου, παντρεμένος με τη [θετή] αδελφή μου. Είναι τόσο σημαντική ηθική παράβαση!».

Εναν χρόνο μετά το διαζύγιο Αλεν - Φάροου, το 1993, ο Μάικλ Τζάκσον κατηγορήθηκε από τον οδοντίατρο Εβαν Τσάντλερ για σεξουαλική κακοποίηση του 13χρονου γιου του, Τζόρνταν. Ηταν μια υπόθεση που περιλάμβανε από εφόδους της αστυνομίας στο σπίτι του Τζάκσον και εντοπισμό φωτογραφιών νεαρών αγοριών, μέχρι μια μάλλον επώδυνη κατάθεση του νεαρού Τζόρνταν (όπου του ζητήθηκε να περιγράψει το σώμα του Τζάκσον ώστε κατόπιν να διαπιστωθεί αν το είχε δει όντως) ή μια αποζημίωση άνω των 20 εκατ. δολαρίων που απήλλασσε τον καλλιτέχνη από τις κατηγορίες και που η οικογένεια Τσάντλερ δέχθηκε αδιαμαρτύρητα. Δέκα χρόνια αργότερα ο Τζάκσον θα κατηγορούνταν για κάτι που αποδείχθηκε ότι ήταν κατάκλιση με ένα 13χρονο αγόρι, «που όμως δεν ήταν σεξουαλικής φύσης», υπόθεση για την οποία επίσης θα αθωωνόταν.

Ο κατάλογος βέβαια ούτε τελειώνει εδώ ούτε, ακόμα χειρότερα, καλύπτει την πολυπληθέστερη κατηγορία των άσημων θυμάτων. Δεν διεκδικεί επίσης αποδεικτική ισχύ, χώρια που γενικεύει. Ο Τζον Φίλιπς, ας πούμε, τραγουδιστής των Mamas & the Papas, σύμφωνα με την κόρη του, ηθοποιό Μακένζι Φίλιπς, τη βίασε ένα βράδυ στα 18 της αφού πρώτα την είχε ναρκώσει, ξεκινώντας μαζί της μια συναινετική σχέση, που από τη μεριά της Μακένζι οφειλόταν στο σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Η φήμη ότι ο Μόργκαν Φρίμαν σκόπευε να παντρευτεί τη θετή εγγονή του ήταν πιθανώς μια κωμική επινόηση του Τύπου, τα αίσχη όμως του βρετανού τηλεπαρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ που αποκαλύφθηκαν μετά τον θάνατό του ή του Ιαν Γουότκινς, τραγουδιστή του ουαλικού συγκροτήματος Lost Prophets, πρόσφατα καταδικασμένου σε 35 χρόνια κάθειρξη για μια σειρά εγκλημάτων που περιλάμβαναν ακόμα και απόπειρα βιασμού βρέφους, πράγματι «άγγιξαν νέα επίπεδα εξαχρείωσης», όπως είπε ο δικαστής του τελευταίου. Το μόνο ίσως κοινό μοτίβο όλων των υποθέσεων είναι η παρουσία μεγάλου κοινού, που ένα μερίδιο στην τελική αποτίμηση το έχει. Οταν λ.χ. το 1942 ο Ερολ Φλιν (που αργότερα θα αποκαλυπτόταν ότι σχετιζόταν και με τους Ναζί) αντιμετώπιζε κατηγορίες για βιασμό δύο ανηλίκων, μερικοί θαυμαστές του αρνούνταν να πιστέψουν ότι ο αγαπημένος τους ηθοποιός είχε κάνει κάτι τέτοιο, οργανώνοντας μάλιστα και καμπάνιες υποστήριξής του. Η κατηγορία δεν ταίριαζε με την εικόνα που είχαν σχηματίσει για αυτόν από τις ταινίες.

Φωτογραφία: O Γούντι Αλεν με την τρίχρονη θετή του κόρη Ντίλαν Φάροου το 1989

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο