5 Φεβ 2014

Εθνικό Θέατρο: απολογισμός, επεκτάσεις και κάποια προβλήματα - Τρεις παραστάσεις για Επίδαυρο και θερινή σκηνή

Ο Σωτήρης Χατζάκης πανευτυχής που στους, πέντε πρώτους μήνες της θητείας του οι θεατές αυξήθηκαν κατά 48,5%, παρά την οικονομική στενότητα, ζητά από τον Γιώργο Λούκο να του παραχωρήσει το αρχαίο αργολικό θέατρο και για τρίτη παραγωγή. 

Επιπλέον αναζητά χώρο...
εκτός Εθνικού για καλοκαιρινή δουλειά του Λάκη Λαζόπουλου


Ο Σωτήρης Χατζάκης ξεκίνησε τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για το καλοκαιρινό πρόγραμμα με τη διαπίστωση ότι το Εθνικό Θέατρο είναι πλέον ΔΕΚΟ, συνθήκη που αντιστρατεύεται τους κανονισμούς του. Η οριζόντια περικοπή του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε, δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την εσωτερική δομή του Οργανισμού ούτε τον καλλιτεχνικό προσανατολισμό του: «Παρ΄ όλο που διαφωνούμε και ζητούμε άμεση απεξάρτηση από το καθεστώς των ΔΕΚΟ οφείλουμε να εναρμονιστούμε προς το παρόν στα δεδομένα».


Εδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό του πρώτου τετραμήνου δηλώνοντας ευχαριστημένος. Κι επειδή εκτιμά ότι «μόνοι είμαστε φτωχοί, αλλά δυνατοί εν τη ενώσει», στοχεύει σε συνεργασίες αλλά και ανοίγματα σε διάφορους χώρους. Βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη για συμπαραγωγή με τη Λυρική Σκηνή, αλλά και με άλλους φορείς.


Για το καλοκαίρι, εκτός από τον «Ιππόλυτο» και τους «Βατράχους», προωθεί στην Επίδαυρο και τρίτη παραγωγή, τον «Ερωτόκριτο», που σκηνοθετεί ο ίδιος. Αναζητεί επίσης ανοιχτό χώρο για τη Θερινή Σκηνή που θα φιλοξενήσει το έργο του Λάκη Λαζόπουλου «Τω Αγνώστω Τραγωδώ». Και έδωσε απαντήσεις για την περιπέτεια της «Πρόβας νυφικού», της «μετάφρασης» της Τζένης Μαστοράκη και της Μάγιας Μόργκεστερν που δεν θα είναι στον «Μέγα Ιεροξεταστή».



Καλοκαιρινό πρόγραμμα


● «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη, κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική Σταύρου Γασπαράτου, με πρωταγωνιστές το δίδυμο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος- Φάνης Μουρατίδης. Παίζουν επίσης: Γιάννης Ζουγανέλης, Πάνος Βλάχος κ.ά.


● Τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, που πρωτοπαρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο το 1937 στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη και μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου και επαναλήφθηκε το 1954 με νέα διανομή στην Επίδαυρο εγκαινιάζοντας τον θεσμό των Επιδαυρίων, σκηνοθετεί η Λυδία Κονιόρδου (Φαίδρα). Μαζί της ο Νίκος Κουρής (Ιππόλυτος) και οι Λήδα Πρωτοψάλτη, Θέμις Πάνου, Μάρθα Φριντζήλα, Φαίδων Καστρής.


● Σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου -πρώτο ανέβασμα στο Εθνικό Θέατρο- με Αρετούσα τη Μαρία Κίτσου. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σωτήρης Χατζάκης αναζητά θίασο με ανοιχτή ακρόαση. Η συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης αφορά το σχέδιο του καλλιτεχνικού διευθυντή για ευρύτερο πρόγραμμα συνεργασίας με διάφορους φορείς, επιχειρηματίες, τον ΕΟΤ, το υπουργείο Τουρισμού. Ο «Ερωτόκριτος» αναμένεται να είναι η τρίτη παράσταση του Εθνικού στα Επιδαύρια μετά από έκκληση προς τον Γιώργο Λούκο. Το θέατρο κατεβαίνει εδώ και χρόνια με δυο παραγωγές.


● «Τω Αγνώστω Τραγωδώ» σε κείμενο-σκηνοθεσία Λάκη Λαζόπουλου. Οι ηθοποιοί του Εθνικού διαβάζουν τραγωδίες για ν΄ αποφασίσουν ποια θ΄ ανεβάσουν το καλοκαίρι. Παράλληλα, μιλάνε για τα προσωπικά τους προβλήματα, τις μικρές καθημερινές τραγωδίες τους. Οταν μαθαίνουν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, το budget καλύπτει μόνο τα κοστούμια και τα σκηνικά μιας τραγωδίας, η οποία θα παίζεται για πολλά χρόνια, αποφασίζουν να κινηθούν προς τα πίσω… Καλούν τους βασικούς ήρωες τραγωδιών των Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη. Κάνουν οντισιόν για να επιλέξουν αυτόν που θα τραγωδήσουν τα επόμενα χρόνια. Οι ήρωες έρχονται στο σήμερα, διαγωνίζονται και συγχρόνως γνωρίζουν τον καινούργιο άγνωστο τραγωδό. Κι όλοι μαζί στηρίζουν τη τραγωδία του, τη σημερινή. Αλλά τι θα επικρατήσει; Η τραγωδία ή η κωμωδία; Μια ανεπαίσθητη αλλαγή στο τέλος αλλάζει τα πάντα. «Ο εσωτερικός πόνος δεν είναι ορατός άρα δεν έχει εμβαδόν. Και η διαχείρισή του είναι ο πρώτος ρόλος που αναλαμβάνουμε ως ενήλικοι» είπε ο Λάκης Λαζόπουλος μιλώντας για την ουσία του έργου του.



Τα κακά νέα


● Η Μάγια Μόργκενστερν δεν θα παίξει τελικά στην παράσταση «Ο Μέγας Ιεροξεταστής – κεφάλαιο από τους αδελφούς Καραμαζώφ» που διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Σωτήρης Χατζάκης γιατί το θέατρο το οποίο διευθύνει η ηθοποιός στο Βουκουρέστι κατέρρευσε και έχει επιδοθεί σε μια διεθνή έκκληση βοήθειας για την αποκατάστασή του. Μπορεί, όμως, ο σκηνοθέτης να καθυστερήσει την πρεμιέρα αφού η Μόργκενστερν ζήτησε παράταση χρόνου.


● «Πρόβα νυφικού»: εξήγηση για την απομάκρυνση του Βασίλη Βαφέα από τη σκηνοθεσία δίνει η επιστολή όλων των ηθοποιών της παράστασης προς τον Σ. Χατζάκη «Η διεύθυνση υπήρξε κατ΄ αρχήν συναινετική, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα του προσώπου τού σκηνοθέτη μας, προσπαθώντας να χαμηλώσουν οι τόνοι και να προχωρήσουν οι πρόβες ομαλά. Το χάος όμως που ακολούθησε τις επόμενες πρόβες και η πρόθεση κάποιων από τους συντελεστές να αποχωρήσουν οδήγησε στη συγκεκριμένη αναπόφευκτη λύση».


● Για τη μετάφραση που φέρεται να «υπογράφει» η Τζένη Μαστοράκη στις «Απόψεις ενός Κλόουν» του Χ. Μπελ: ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Αντώνης Κούφαλης διευκρίνισε ότι το όνομα της μεταφράστριας μπήκε στα αρχικά ανεπίσημα δελτία Τύπου επειδή το Εθνικό Θέατρο ήθελε να την τιμήσει και να μη φανεί ότι παρακάμπτεται αφού εκείνη πρώτη μετέφρασε το μυθιστόρημα… Αλλά όταν ο ίδιος μίλησε μαζί της και ξεκαθάρισαν τα πράγματα, το όνομα αφαιρέθηκε από την ταυτότητα της παράστασης.



Τα καλά νέα


● Τονίζοντας ότι πρόκειται για επίτευγμα του Γιάννη Χουβαρδά, ο Σωτήρης Χατζάκης ανακοίνωσε ότι βρέθηκε φόρμουλα συνεργασίας με το Πίκολο Τεάτρο και η «Οδύσσεια» του Μπομπ Ουίλσον θα παρουσιαστεί στο θέατρο του Τζόρτζιο Στρέλερ τον Σεπτέμβριο του 2015 για 25-26 παραστάσεις. Το Πίκολο Τεάτρο αναλαμβάνει τα συμβόλαια των ηθοποιών, γιατί αλλιώς δεν θα ήταν εφικτή η συνεργασία (σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν υπογράφονται συμβάσεις εργασίας από το ΣΕΗ για διάστημα κάτω των πέντε μηνών).


● Το «Βιτριόλι» του Γιάννη Μαυριτσάκη ταξιδεύει από 7 μέχρι 19 Ιουλίου στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.



Νέοι χώροι



● Η πληθώρα των παραστάσεων, οι οποίες πηγαίνουν τόσο καλά εισπρακτικά ώστε παίρνουν παρατάσεις μετακινώντας την πρεμιέρα των επόμενων (ο «Φιλάργυρος» θα παίζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε»), οδήγησε τον Σωτήρη Χατζάκη στη σκέψη αναζήτησης μιας επιπλέον αίθουσας. Αλλά αναζητείται κι άλλος χώρος εκτός Εθνικού για τη νεόκοπη Θερινή Σκηνή του. Εκεί θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι το καινούργιο έργο που γράφει και σκηνοθετεί ο Λάκης Λαζόπουλος.


● Πιλοτικά γίνεται η έναρξη ενός κλιμακίου που θα δίνει παραστάσεις σε απόμακρα μέρη της Ελλάδας όπου η πρόσβαση των κατοίκων στην πρωτεύουσα ή τις μεγάλες πόλεις είναι δύσκολη. Την αρχή κάνουν τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη σε σκηνοθεσία Περικλή Μουστάκη.


● Στην ασφυξία που επικρατεί στους χώρους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου οφείλονται οι καθυστερήσεις στην τακτοποίηση εκκρεμοτήτων γύρω από το τμήμα σκηνοθεσίας κι αρχαίου δράματος, που είχαν εξαγγελθεί μήνες πριν. Μόλις λυθούν τα κτιριακά προβλήματα και επεκταθούν οι εγκαταστάσεις της Σχολής, θα λειτουργήσουν και τα παραπάνω τμήματα.


● Τέτοιες αλλαγές απαιτούν χρήματα. Πώς θα αντεπεξέλθει το Εθνικό Θέατρο με την περικομμένη επιχορήγηση. «Τίποτα δεν θα ξεκινήσει αν δεν γίνει πρώτα αυστηρός προϋπολογισμός», είπε ο Σ. Χατζάκης. «Το θέατρο εμπεριέχει ρίσκο. Και το Εθνικό οφείλει να είναι και ανταγωνιστικό. Δεν έχει την πολυτέλεια να αποκλείει θεατές, να παίζει για συγκεκριμένο πλαίσιο κοινού».


……………………………………………………………………


Απολογισμός 1/9/2013 έως 2/2/2014

ΘΕΑΤΕΣ: 113.826 (αύξηση 48,5%). Αντίστοιχο διάστημα πέρυσι: 76.603 θεατές

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ: 1.285.350 ευρώ

ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΔΩΝ: 4,17% από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 14,13 ευρώ (μείωση 26%). Πέρυσι ο μέσος όρος ήταν 19 ευρώ

ΕΣΟΔΑ: Ιανουάριος 2014 (ενδεικτικά): 391.170 ευρώ. Πέρυσι τα έσοδα τον αντίστοιχο μήνα ήταν 283.423 ευρώ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ιανουάριος 2014: Σε 11 παραγωγές πήραν μέρος 127 ηθοποιοί. Φεβρουάριος 2014: σε 13 παραγωγές εργάζονται 139 ηθοποιοί. Μάρτιος 2014. Σε 11 παραγωγές 123 ηθοποιοί


………………………………………………………………………………………………


* Ο Χατζάκης βλέπει μακριά

Του χρόνου στην Επίδαυρο ο Γιάννης Μπέζος θα σκηνοθετήσει και θα πρωταγωνιστήσει στις «Θεσμοφοριάζουσες»

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο