5 Φεβ 2014

Θα χάσει το Οσκαρ η «Τζάσμιν» λόγω του Γούντι Αλεν;


Στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι το σκάνδαλο Αλεν - Φάροου θα επηρεάσει αρνητικά το φαβορί Κέιτ Μπλάνσετ.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η αναζωπύρωση ...
της υπόθεσης για σεξουαλική κακοποίηση με θύτη τον Γούντι Αλεν και θύμα τη θετή κόρη του, Ντίλαν Φάροου. 




Αραγε το ωστικό κύμα που προκάλεσε η καταγγελία με τους ισχυρισμούς της Φάροου θα έχει αντίκτυπο στις υποψηφιότητες των Οσκαρ;

Ορισμένοι με αυξημένη παρατηρητικότητα σημειώνουν ότι η καταγγελία δεν έγινε τυχαία τώρα, δηλαδή την περίοδο των βραβείων (σκηνοθετών, κριτικών, σεναριογράφων, Χρυσών Σφαιρών, Οσκαρ), και αναφέρουν ότι τα σχόλια κατά του Αλεν στο twitter από την Ντίλαν Φάροου, αλλά και από τον αδελφό της Ρόναν και τη μητέρα τους Μία Φάροου, τη στιγμή που τον τιμούσε η ένωση ανταποκριτών ξένου Τύπου του Χόλιγουντ, στις Χρυσές Σφαίρες, έγιναν με σκοπό να αμαυρώσουν την εικόνα του και να διαμορφώσουν κλίμα στα επικείμενα Οσκαρ στα οποία η ταινία διεκδικεί βραβείο σε τρεις κατηγορίες (α' γυναικείου ρόλου με την Κέιτ Μπλάνσετ, β' γυναικείου ρόλου με τη Σάλι Χόκινς και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για τον ίδιο τον σκηνοθέτη, ο οποίος με αυτή τη συμμετοχή κάνει νέο ρεκόρ με 18 υποψηφιότητες στη συγκεκριμένη κατηγορία).

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, πηγαίνοντας στο πάρτι που έπεται του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σάντα Μπάρμπαρα, στο οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Ερμηνεία της Χρονιάς για τη «Θλιμμένη Τζάσμιν», η Κέιτ Μπλάνσετ σχολίασε ότι το ζήτημα είναι μια «οδυνηρή κατάσταση για την οικογένεια», ευχόμενη να βρεθεί λύση στο ζήτημα και να επικρατήσει γαλήνη στους κόλπους της. Αυτή η δήλωση εξελήφθη από ορισμένους ως λάδι στη φωτιά, και διατύπωσαν εικασίες ότι μπορεί να κοστίσει ακόμη και το Οσκαρ στην Μπλάνσετ. Πέτυχαν διάνα.

Η Ντίλαν Φάροου ξιφούλκησε κατά της ηθοποιού αμέσως. «Τι θα γινόταν αν επρόκειτο για το παιδί σου, Κέιτ Μπλάνσετ;» ήταν το σχόλιο που ποστάρισε στο twitter η Φάροου. Και συνέχισε βάλλοντας και κατά άλλων γουντιαλενικών ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους ο Αλεκ Μπάλντουιν, ο Λούις Σι Κέι, η Εμα Στόουν.

Βάζοντας οι Φάροου στο κάδρο και την Μπλάνσετ, δίνεται η αίσθηση ότι γίνεται προσπάθεια να την παρουσιάσουν ως συνεργό του Αλεν, υπονοώντας ότι όσοι ψηφίσουν τον σκηνοθέτη ή την ηθοποιό ή την ταινία στα Οσκαρ είναι κατ' επέκταση ηθικοί αυτουργοί της κακοποίησης που καταγγέλθηκε.

Ωστόσο είναι ισχνές οι πιθανότητες να έχει αποτέλεσμα στην κούρσα για τα Οσκαρ η ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της «Θλιμμένης Τζάσμιν» του Αλεν, τον οποίο, σημειωτέον, οι Αμερικανοί λατρεύουν να μισούν, εν αντιθέσει με τη λατρεία που τυγχάνει στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού.

Πάντως ο Αλεν δεν είναι φαβορί φέτος για το Οσκαρ σεναρίου. Η «Θλιμμένη Τζάσμιν» έρχεται τρίτη στην κούρσα των προγνωστικών, με τα σενάρια των «Οδηγός διαπλοκής» και «Δικός της» να προηγούνται.

Οσον αφορά το Οσκαρ καλύτερης ταινίας, εν αντιθέσει με το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», το οποίο ήταν υποψήφιο πριν από δύο χρόνια, ο θαυμασμός για την πιο σκοτεινή και σκληρή «Θλιμμένη Τζάσμιν» είναι πιο συγκρατημένος.

Και έτσι απομένει μόνο η Μπλάνσετ υπό την έννοια του φαβορί. Αλλωστε έχει σαρώσει σχεδόν όλα τα σχετικά βραβεία που έχουν προηγηθεί των Οσκαρ με την ερμηνεία της.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

Κομεντί στα 20s

Με όρους σύγχρονου μάρκετινγκ, και η αρνητική διαφήμιση είναι «καλή διαφήμιση». Κάπως έτσι ήρθε στο προσκήνιο το επόμενο κινηματογραφικό εγχείρημα του νευρωτικού σκηνοθέτη που πρόσφατα ολοκλήρωσε τα γυρίσματά του. Το «Magic in the Moonlight» («Μαγεία στο φεγγαρόφωτο») είναι μια ρομαντική κωμική περιπέτεια εποχής με τη δράση της τοποθετημένη χρονικά στα 1920 και γεωγραφικά στη Νότια Γαλλία και συγκεκριμένα στην περίφημη Κυανή Ακτή. Πρωταγωνιστούν οι Κόλιν Φερθ, Εμα Στόουν, Μάρσια Γκέι Χάρντεν και Τζάκι Γουίβερ και θα προβληθεί από το καλοκαίρι.

(Φωτογραφία: Ο Γούντι Αλεν καθοδηγεί την Κέιτ Μπλάνσετ στα γυρίσματα του «Θλιμμένη Τζάσμιν» υπό το βλέμμα του ηθοποιού Αλντεν Ερενραϊχ)
www.tanea.gr/

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο