Ο Στιγκ Λάρσον, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας της πολυβραβευμένης τριλογίας «Μιλένιουμ», ερευνούσε για χρόνια με πάθος το σημαντικότερο άλυτο αστυνομικό μυστήριο της Σουηδίας, τη δολοφονία του πρωθυπουργού Όλαφ Πάλμε, στα... μέσα της δεκαετίας του 1980.
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Svenska Dagbladet σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα, τρεις ημέρες πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Πάλμε, ο συγγραφέας του «Κοριτσιού με το τατουάζ» είχε στείλει στην αστυνομία 15 κούτες που περιείχαν έγγραφα τα οποία συνέδεαν την υπόθεση αυτή με τον Σουηδό Μπέρτιλ Βέντιν, πρώην αξιωματικό του στρατού ο οποίος είχε επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Αφρικής.
Ο Πάλμε είχε κατ” επανάληψη επικρίνει το καθεστώς του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής και είχε προκαλέσει τη μήνη των συντηρητικών στη Σουηδία και το εξωτερικών για τις απόψεις που εξέφραζε εναντίον της αποικιοκρατίας. Δολοφονήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1986 σε έναν δρόμο της Στοκχόλμης ενώ επέστρεφε μαζί με τη γυναίκα του από τον κινηματογράφο.
Η αποκάλυψη του δολοφόνου του «έγινε προτεραιότητα για τον Στιγκ», δήλωσε η πρώην σύντροφός του, Έβα Γκάμπριελσον, που υποστηρίζει ότι ο συγγραφέας έκανε έρευνες σε ακροδεξιούς κύκλους που ενδεχομένως να συνδέονταν με τη δολοφονία του Σοσιαλδημοκράτη πολιτικού.
Το όνομα του Μπέρτιλ Βέντιν είχε ακουστεί και τη δεκαετία του ’90, όταν η υπόθεση απασχολούσε ακόμη έντονα τον Τύπο και την κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα του Λάρσον «μια πηγή τον περιέγραψε ως τον μεσολαβητή του εκτελεστή, μια άλλη ως έναν από τους καλύτερους επαγγελματίες εκτελεστές στην Ευρώπη». Για τους δεσμούς του με τη Νότια Αφρική, ο συγγραφέας υποστήριζε ότι «πολλές πηγές» αποκάλυψαν ότι ο Βέντιν εργαζόταν για τη μυστική αστυνομία της χώρας αυτής από τη δεκαετία του ’70 και ότι ευθυνόταν και για τη δολοφονία ενός φίλου του Πάλμε, το 1982.
Ο ίδιος ο Βέντιν, που ρωτήθηκε από την εφημερίδα για το θέμα, είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και «δεν έχει τίποτα να χάσει από την αποκάλυψη της αλήθειας γιατί, ευτυχώς, δεν είναι ο δολοφόνος».
Η αντεισαγγελέας Κέρστιν Σκαρπ, που είναι αρμόδια για την έρευνα, δήλωσε στη Svenska Dagbladet ότι το όνομα του Βέντιν δεν περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα των υπόπτων για το φόνο.
Τα βιβλία του Λάρσον, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2004, έχουν πουλήσει περισσότερα από 75 εκατομμύρια αντίτυπα σε 50 χώρες και έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες. Και τα τρία βιβλία του «Μιλένιουμ» έχουν βραβευτεί ενώ το πρώτο, το «Κορίτσι με το τατουάζ», γυρίστηκε ταινία με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ, το 2011.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ