Την ανάγκη να πρστατευτεί η κυψέλη πολιτισμού που λέγεται ΚΘΒΕ υπογράμμισε ο υφυπουργός παιδείας Κώστας Γκιουλέκας, σε δήλωσή του, με αφορμή τη συμπλήρωση 53 χρόνων από την ίδρυση του Θεάτρου.
«Όταν ο Σωκράτης Καραντινός ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη με εντολή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή για να ιδρύσει τη δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας, κανείς δεν πίστευε ότι ο θεσμός αυτός θα ριζώσει και θα παράγει πολιτισμό μισό και πλέον αιώνα.
Για τους Θεσσαλονικείς , το ΚΘΒΕ, το οποίο ιδρύθηκε ακριβώς πριν από 53 χρόνια, στις 13 Ιανουαρίου 1961, δεν αποτελεί μόνον έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς της πατρίδας μας με ευρύτερο κύρος, αλλά και ένα κομμάτι από τη ζωή τους.
Για 53 χρόνια φιλοξένησε έργα κορυφαίων συγγραφέων και ηθοποιούς σε εξαιρετικές ερμηνείες, συνεργάστηκε με εμπνευσμένους σκηνοθέτες, σκηνογράφους και μουσικούς με παγκόσμια αναγνώριση. Πέρα από αυτό όμως, κατάφερε να καλλιεργήσει νέες γενιές θεατρόφιλων με τις παιδικές του σκηνές, ενημερωμένο θεατρικό κοινό, να γίνει φυτώριο νέων ηθοποιών με την περίφημη δραματική σχολή, να κάνει γνωστό το σύγχρονο χορό στη Β. Ελλάδα, να δώσει μόρφωση και βήμα σε ταλαντούχους νέους, να περιοδεύσει μεταφέροντας την αγάπη για το θέατρο και τον πολιτισμό σε όλη την Ελλάδα, να δημιουργήσει Όπερα, να αγκαλιάσει τη λογοτεχνία με ειδικά αφιερώματα.
Το ΚΘΒΕ είναι το αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού κορμού της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Εμείς οι Θεσσαλονικείς που είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε παρακολουθώντας τις παραγωγές του, είμαστε υπερήφανοι.
Σήμερα, με τις προσπάθειες, την αγάπη και πολλές φορές το φιλότιμο των ανθρώπων που εργάζονται σ’ αυτό, εξακολουθεί να είναι μια κυψέλη πολιτισμού που αγωνίζεται να υπάρξει σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον. Έχουμε χρέος στην καλλιτεχνική ιστορία της πόλης μας να προστατέψουμε τον θεσμό αυτό σε καιρούς δύσκολους και να ιεραρχήσουμε τον πολιτισμό και την παιδεία σαν ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά».