11 Ιαν 2014

Η «Λυσιστράτη» στο… Χάρλεμ

Στιγμιότυπο από την ταινία του Χρήστου Γόδα που γυρίστηκε για το πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος» του Ιδρύματος Ωνάση



Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ζωντανός! Και, το κυριότερο, εξακολουθεί να επηρεάζει στο εξωτερικό. Αρκεί ....
να παρακολουθήσει κανείς την ειδική ταινία που γύρισε ο σκηνοθέτης Χρήστος Γόδας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακαδημία Πλάτωνος» με θέμα σχολεία από όλον τον κόσμο τα οποία έχουν αναπτύξει δραστηριότητες γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό.

Η ταινία έγινε στο πλαίσιο του έργου «Ακαδημία Πλάτωνος - Ανάπτυξη της Γνώσης και Καινοτόμων Ιδεών», που υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε σύμπραξη με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Ο Χρ. Γόδας υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (ως τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση). Επί σειρά ετών εργάστηκε ως ξεναγός, γεγονός που επίσης συνέβαλε στην επιλογή του για τη σκηνοθεσία του ντοκυμαντέρ το οποίο παρουσιάστηκε τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου στη Frederick Douglas Academy.

Πρόκειται για το σχολείο του Χάρλεμ το οποίο συμμετείχε στη δημιουργία της ταινίας (συμμετείχαν επίσης ένα σχολείο του Βελγίου, ένα της Βουλγαρίας, ένα της Ολλανδίας και ένα των Σερρών). Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχολείο στο Χάρλεμ είχε ανεβάσει παράσταση της «Λυσιστράτης» σε συνεργασία με το Aquilla Theatre της Νέας Υόρκης έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην επιλογή του. Μάλιστα η ίδια παράσταση ύστερα από ειδική άδεια παίχθηκε στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού.

«Η εμπειρία τού να δουλεύεις με ανθρώπους από το εξωτερικό που γνωρίζουν τόσα για την Ελλάδα είναι συγκλονιστική» μας είπε τηλεφωνικώς από τη Νέα Υόρκη ο κ. Γόδας. «Είναι συγκινητικό να ακούς ένα νέο παιδί από την άλλη άκρη του κόσμου να λέει πως το γεγονός ότι έτρεξε τον ίδιο δρόμο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα είναι η σημαντικότερη εμπειρία της ζωής του και θα το επηρεάσει για πάντα».

Ο Χρήστος Γόδας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά (η καταγωγή του είναι από τις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας). Αφού σπούδασε Κοινωνική Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία  κινηματογράφου στη Σχολή Λ. Σταυράκου, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Μαϊάμι (σκηνοθεσία κινηματογράφου και επικοινωνία εικόνας). Εγραψε το σενάριο, έκανε την παραγωγή και σκηνοθέτησε τέσσερις μικρού μήκους ταινίες στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στις ΗΠΑ: «Dreams of Clay» (Ελλάδα - ΗΠΑ, 2002), «T-Bear» (ΗΠΑ, 2001), «Το κλειδί στην κλειδαριά» (Ισπανία, 1999), «Δυο μέτρα γης» (Ελλάδα, 1994).

Για πολλά χρόνια υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη και βοηθός παραγωγής σε διαφημιστικά σποτ, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, ελληνικής και διεθνούς παραγωγής, καθώς και στη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Εχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων το 1987 και το βραβείο στίχου στους Αγώνες Δημιουργίας Νέου Ελληνικού Τραγουδιού το 2011.

Προσφάτως ο Χρήστος Γόδας ολοκλήρωσε τη συγγραφή θεατρικού έργου με τίτλο «Τι δουλειά έκανε ο Μίκυ!». Το έχει ήδη διασκευάσει σε σενάριο για κινηματογραφική ταινία και αναζητεί πόρους στην Αμερική. Οπως μας είπε, η ιστορία της ταινίας θα είναι ένας συσχετισμός της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου με ένα αντίστοιχο περιστατικό στην Αμερική, το οποίο είχε προκαλέσει τεράστια αίσθηση και για το οποίο είχε πάρει θέση ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Από την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και κάθε Πέμπτη ως τις 20 Φεβρουαρίου θα παραδίδει μαθήματα για τη γλώσσα των εικόνων και τον κινηματογράφο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 9 Ιανουαρίου 2014

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο