29 Ιαν 2014

Αίγυπτος: πολιτισμός εναντίον τρομοκρατίας

Στο δεύτερο Αιγυπτιακό και Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ταινιών του Λούξορ ξεκίνησε και παρουσίασε στο κοινό 62 ταινίες από...
19 χώρες.  Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 25 Ιανουαρίου.

Μέσα στους νικητές βρίσκονται οι ταινίες Withereing του νέου Σέρβου σκηνοθέτη Milos Pusic, η ταινία «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και η ταινία «In bloom» της Nana Ekvtimishvilli από τη Γεωργία.

Στην κατηγορία των ταινιών μικρού μήκους κέρδισε η Αίγυπτος με την ταινία «The left shoe» της Sara Rozik και η Γερμανία με την ταινία «Rhino Full Throttle» του Erik Schmitt.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής η Ελληνίδα ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου, που ήταν και μια από τους κριτές είπε «Το Φεστιβάλ εκπροσωπεί μια στιγμή διαλόγου και επαφής μεταξύ των δυο ακτών της Μεσογείου και ειδικά μεταξύ των νέων σκηνοθετών της Αιγύπτου με τους παλιούς Αιγύπτιους και Ευρωπαίους σκηνοθέτες.» Επίσης, δήλωσε πως «οι δύο άκρες της Μεσογείου έχουν τόσες ομοιότητες και μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα: την αγάπη, την ομορφιά, την ελευθερία, την ευτυχία και την ελπίδα.»

Η πρόεδρος του Φεστιβάλ, Magda Wassef, δήλωσε πως «η συμμετοχή και γυναικών σκηνοθετών έδωσε άλλον αέρα στο Φεστιβάλ που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά.»

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν όμως την κατάσταση που επικρατεί στην υπόλοιπη χώρα. Ενώ στις μεγάλες πόλεις της χώρας κυριαρχούν τα φαινόμενα βίας στο Λούξορ στις 25 Ιανουαρίου δεν σημειώθηκαν φαινόμενα βίας, παρόλο που οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την Τρίτη επέτειο της επανάστασης.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ επέλεξαν αν περάσουν ένα μήνυμα ελπίδας και «υποστήριξης προς τους Αιγυπτίους και τις ένοπλες δυνάμεις. Η Αίγυπτος θα τα καταφέρει, όπως έκανε και στο παρελθόν». Μεταξύ άλλων τόνισαν πως η πραγματική νίκη είναι η νίκη κατά της τρομοκρατίας.
πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο