16 Ιαν 2014

«Γαλλικό φιλί» στον πολιτισμό

Εκατό εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία 2014» στο πρόγραμμα του Institut Francais

Το «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία 2014», δεν είναι ένα απλό πρόγραμμα. Είναι ...
μια ξεκάθαρη δήλωση, σύμφωνα με τον Ολιβιέ Ντεκότ, ότι «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτό το ιδιαίτερο διάστημα της Ιστορίας της». Τι εννοούσε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου στην έναρξη της ομιλίας του; Οτι οι εκδηλώσεις που θα αποκαλύπτονταν, τελούν  υπό την αιγίδα των δύο υπουργείων Εξωτερικών, εντάσσονται στο πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας, έχουν την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και αποτελούν το αποκορύφωμα ενός σχεδιασμού βασισμένου σε συνεργασίες.

Το επιβεβαίωσαν η κυρία Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη, σύμβουλος του Βαγγέλη Βενιζέλου, η οποία αναφέρθηκε στις πολιτιστικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, και η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Χριστίνα Λαμπροπούλου, που εξήγησε ότι η υποστήριξή του εντάσσεται σε μία σειρά δωρεών με στόχο να τεθεί η Ελλάδα στο διεθνές επίκεντρο. Το επιβεβαίωσαν και οι εκδηλώσεις, που έφτασαν να εκτείνονται σε επτά άξονες: βιβλίο και ιδέες, κινηματογράφο, θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, εκπαίδευση.

Στο «διά ταύτα» λοιπόν και σταχυολογώντας αναγκαστικά. Ο τομέας «Η φιλοσοφία στο επίκεντρο» έχει προσκεκλημένους  της κλάσης ενός Αλέν Μπαντιού (23/1) που θα δώσει διάλεξη με το θέμα: «Η πρόσληψη του Πλάτωνα στη σύγχρονη φιλοσοφία» και ενός Ζακ Ρανσιέρ (30/1), του οποίου η ομιλία θα έχει τον τίτλο: «Η σκέψη του παρόντος». Λογοτεχνικά μιλώντας, στη στρογγυλή τράπεζα με το θέμα: «Η σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία» (10/4), θα συζητήσουν με το κοινό συγγραφείς όπως ο Αντριέν Γκετζ ή ο Αντρέι Μακίν. Στη διάλεξη της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (3/6) παρών θα είναι ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Ζαν Λικ Μαρτινέζ, για να δώσει διάλεξη με το θέμα: «Η Νίκη της Σαμοθράκης στο Μουσείο του Λούβρου».

Το ελληνογαλλικό φεστιβάλ «Γεωσυναντήσεις» (27/2 - 27/5) θα φιλοξενήσει τους αστροφυσικούς Ιμπέρ Ριβς και Ζαν Ζουζέλ που θα συνομιλήσουν με τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, ενώ η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα προσκαλέσει (18/3) τη διευθύντρια της εφημερίδας «Μοντ», Ναταλί Νουγκερέντ.

Οσον αφορά το θέατρο, η «Δυτική αποβάθρα» του Κολτές, σε σκηνοθεσία του Λουντοβίκ Λαγκάρντ, ανεβαίνει στο Εθνικό (5 - 15/6). «Το ατλαζένιο γοβάκι» του Πολ Κλοντέλ, σε σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου, θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι. Ο «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόντ Ροστάντ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, θα βρεθεί στη σκηνή του Παλλάς (από 22/2). Η περίφημη «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, από την ακριβοθώρητη Κομεντί Φρανσέζ και με τη Φρανσουάζ Γκιγιάρντ στον ομώνυμο ρόλο, θα παιχτεί στο Μέγαρο Μουσικής (25 και 27/4).

ΣΙΝΕΜΑ
Μελίνα και Γκοντάρ
Σε ό,τι αφορά την έβδομη τέχνη, χώρια από το αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη (1-9/3) ή τη ρετροσπεκτίβα στον Ζαν-Λικ Γκοντάρ (Απρίλιος - Μάιος), το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (από 19/3) θα τιμήσει τον καναδικό κινηματογράφο και το γαλλόφωνο ντοκιμαντέρ ενώ θα φέρει στην Αθήνα και την ηθοποιό Ναταλί Μπέι.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Διπλός Απέργης
Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα φιλοξενηθεί το μουσικοθεατρικό έργο «Luna Park» (22/2) του Γιώργου Απέργη, ο οποίος θα είναι και το επίκεντρο της συναυλίας του συνόλου TM+ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25/1). Ενώ στον τομέα των εκθέσεων το Βυζαντινό Μουσείο θα υποδεχτεί τον Απρίλιο μια Αγία Τράπεζα του 11ου αιώνα που ανήκει στο Μουσείο Κλινί.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο